Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/F. Klen Anušić: Ponosni smo što hrvatski iseljenici i dalje Hrvatsku doživljavaju svojom domovinom

Anušić: Ponosni smo što hrvatski iseljenici i dalje Hrvatsku doživljavaju svojom domovinom

'Vlada RH prepoznaje izniman doprinos hrvatskih iseljenika, koji su svojom predanošću, radom i uspjehom postali cijenjeni članovi zajednica diljem svijeta'

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama sudjeluje na 8. Konferenciji Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP – Association of Croatian American Professionals), koja se održava od 3. do 6. listopada 2024. u Las Vegasu, Nevada (SAD).

Ovogodišnja konferencija pod nazivom 'Hrvati: globalno povezani. Lokalno oblikovani' okuplja značajan broj hrvatsko-američkih stručnjaka iz različitih industrija s ciljem umrežavanja i razmjene ideja za unapređenje poslovanja i globalni uspjeh.

Ministar Anušić održao je govor na svečanom otvaranju, izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na konferenciji te istaknuo kako su takvi događaji ključni za daljnje jačanje hrvatsko-američkih odnosa te značajni za otvaranje novih prilika za hrvatske stručnjake i tvrtke na globalnom tržištu.

Posebno se osvrnuo na hrvatske iseljenike u Sjedinjenim Američkim Državama i diljem svijeta, istaknuvši njihovu uspješnost, predanost i snažnu povezanost s domovinom, kao i njihovu želju da svojim znanjem i iskustvom pridonesu budućem razvoju Hrvatske.

'Vlada Republike Hrvatske prepoznaje izniman doprinos hrvatskih iseljenika, koji su svojom predanošću, radom i uspjehom postali cijenjeni članovi zajednica diljem svijeta, a istodobno zadržali snažan osjećaj pripadnosti svojoj domovini. Ponosni smo što se naši iseljenici i dalje definiraju i identificiraju kao Hrvati, te Hrvatsku doživljavaju svojom domovinom. Uspješni pojedinci ostvarili su svoje životne ciljeve i karijere u inozemstvu, a sada su spremni prenijeti svoja znanja, iskustva i vizije kako bi pridonijeli daljnjem razvoju Hrvatske', rekao je ministar Anušić. 

Istaknuo je kao posebno značajnim što mnogi hrvatski iseljenici izražavaju želju za povratkom u Hrvatsku, a čime bi se dodatno ojačali gospodarski i demografski potencijali hrvatske zemlje: 'Vlada Republike Hrvatske surađuje s hrvatskim iseljeništvom diljem svijeta kako bi olakšala i podržala njihov povratak te integraciju u društvo'.

Kazao je također kako je hrvatsko iseljeništvo, koje broji više od pet milijuna Hrvata, golem potencijal ne samo za gospodarski razvoj, već i za političku i diplomatsku potporu u ostvarivanju vizije budućnosti koju Hrvatska želi postići, podsjećajući pritom na ulogu hrvatskih iseljenika, njihovu pomoć i utjecaj tijekom 1990-ih godina. Ministar je istaknuo kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji partner Republike Hrvatske u području obrane te da se kontinuirano provode projekti modernizacije OSRH uz potporu SAD-a.

'Mir se više ne podrazumijeva, u njega treba ulagati, Sjedinjene Američke Države naš su strateški partner i u suradnji s SAD-om nastavljamo modernizirati Hrvatsku vojsku'.

U radnom dijelu konferencije, 5. listopada 2024., održat će se brojni paneli, radionice i rasprave, a jedan od ključnih segmenata konferencije bit će i panel pod nazivom 'Učenje od naših veterana: Vojno znanje i vještine koje svi možemo koristiti' na kojem će sudjelovati ministar Ivan Anušić.

Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP – Association of Croatian American Professionals) neprofitna je organizacija i međunarodna mreža od 2500 hrvatsko-američkih stručnjaka koja obuhvaća različite industrije, od malih i srednjih poduzeća do međunarodnih kompanija i akademske zajednice.

ACAP povezuje hrvatsko-američke stručnjake i njihove kolege iz cijelog svijeta, a Udruga je posvećena promicanju suradnje, inovacija i razmjene znanja, s ciljem stvaranja novih poslovnih prilika, potpore mladim profesionalcima i jačanja veza između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Vaša reakcija na temu