Foto: pixabay.com Apel šefa Hrvatskog društva epidemiologa: Bombardirani smo pozivima, već šest mjeseci neprekidno radimo

Apel šefa Hrvatskog društva epidemiologa: Bombardirani smo pozivima, već šest mjeseci neprekidno radimo

Društvo epidemiologa obratilo se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i nacionalnom stožeru te zatražilo da se iz javnosti uklone izravni brojevi epidemiologa

Ravnatelj Hrvatskog društva epidemiologa Miroslav Venus na radnom je odmoru na Orebiću, odakle se javio u Dnevnik Nove TV. Na pitanje imaju li epidemiolozi ovoga ljeta uopće vremena za odmor, ističe kako su i on i njegovi kolege epidemiolozi zapravo na takozvanom radnom odmoru, javlja Nova TV.

Budući da je u noćnim klubovima zabilježen veći broj oboljelih, na pitanje je li za to da se oni zatvore Venus je kazao: 'Kad inače u našem poslu u nekom restoranu otkrijemo salmonelu ili nešto slično, onda je jedna od mjera i privremeno zatvaranje tog objekta. Ako smo detektirali da su nam noćni klubovi žaraišta, naravno da bi jedna od mjera bila privremeno zatvaranje, dok se zaraza ne smiri. Dakle, pod određenim uvjetima apsolutno da.'

Društvo epidemiologa obratilo se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i nacionalnom stožeru te zatražilo da se iz javnosti uklone izravni brojevi epidemiologa. 

'Doslovno smo bombardirani danonoćnim pozivima, koji nas preopterećuju. Već šest mjeseci neprekidno radimo. Smatramo da bi trebalo ukloniti te brojeve i reaktivirati broj 113. 

Konkretno, mene zovu i pacijenti s tegobama, a mi nismo kliničari. Zamišljeno je da se pacijenti javljaju svom liječniku ili u hitnu službu, odnosno nekom drugom kliničaru, koji u suradnji s nama, kao konzilijarnom strukom, postavlja indikaciju za testiranje, samoizolaciju ili nešto drugo.'

Za manje od mjesec dana trebala bi početi i školska godina. 'Školarci bi pod određenim uvjetima svakako trebali ići u školu, a ti su usvjeti da se primjenjuju sve epidemiološke mjere, distanca, mjerenje temperature, sjedenje po jedan učenik u klupi, održavanje higijene ruku i slično. Pod tim uvjetima, mislim da bi oni trebali ići u školu', rekao je Venus.

Dodao je kako je kod studenata pak bolji jedan hibridni sustav, jer nije nužno da oni budu fizički prisutni na svim predavanjima, već se ona mogu odraditi online. 

Iako se neki turisti žale kako su se zarazili u Hrvatskoj, Venus kaže da je kod nas situacija dobra te ističe kako je kod smještaja bolje izabrati neki kamp nego boravak u zatvorenim prostorima. Gosti se, kaže po vlastitom iskustvu, pridržavju mjera i disciplinirani su.

Na pitanje kakva nas jesen čeka, odgovara: 

'Svi predviđaju da će biti lošije nego sada. Više ćemo boraviti u zatvorenim prostorima, a grijanje isušuje sluznicu, što olakšava prodor virusu. Ako se ne budemo ozbiljno prihvatili posla i zaista se svi odgovorno ponašali, svatko počevši od sebe, onda nas čeka burna jesen'.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(72321, "");
Pregledaj komentare