Foto: Pixabay.com BANKE IZGUBILE! Donesena konačna presuda za švicarac

BANKE IZGUBILE! Donesena konačna presuda za švicarac

Dužnici povrat preplaćenog novca mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima

Vrhovni sud odbio je zahtjev banaka i donio konačnu presudu u korist dužnika u švicarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodili Udruga Franak i Potrošač.

Nakon ove odluke dužnici u švicarcima povrat preplaćenog mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima.

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja", priopćio je Vrhovni sud.

Cijelu presudu Vrhovnog suda možete pogledati ovdje. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51398, "");
Pregledaj komentare