Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović BANOŽIĆ OPTIMISTIČAN 'Sabor će dati potporu za obuku ukrajinskih vojnika'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

BANOŽIĆ OPTIMISTIČAN 'Sabor će dati potporu za obuku ukrajinskih vojnika'

Milanović se protivi

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izrazio je utorak uvjerenost da će Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom podržati odluku o sudjelovanju u misiji EU-a obučavanja ukrajinskih vojnika, u slučaju da predsjednik Zoran Milanović odbije dati suglasnost za to.

'Pred nama je odluka koja se prije svega treba donijeti na razini vlade, pri čemu će se prikupiti određene suglasnost i nakon toga to ide u Sabor. Tu imamo dva moguća scenarija, a jedan je da predsjednik Republike odbije dati suglasnost i onda je odluka na saborskim zastupnicima i vjerujem da će oni, kao što su i dosad podržavali Ukrajinu, podržati i tu odluku dvotrećinskom većinom', rekao je Banožić, koji je u utorak sudjelovao na sastanku ministara obrane država članica EU-a.

Ministri vanjskih poslova članica u ponedjeljak su na sastanku službeno pokrenuli misiju Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM Ukrajina) kako bi se nastavila pružati potpora Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Cilj je misije, koja je formalno uspostavljena 17. listopada, ojačati vojnu sposobnost ukrajinskih oružanih snaga kako bi im se omogućilo da brane teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i štite civilno stanovništvo. Misija EUMAM Ukrajina ima mandat za pružanje individualnog, kolektivnog i specijaliziranog osposobljavanja za do 15 000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na više lokacija na teritoriju država članica.

Nijedna od država članica nije još javno izišla s kojim će modulima sudjelovati u toj misiji.

I ministar Banožić je odbio reći na koji bi način Hrvatska sudjelovala.

'Ne mogu vam komentirati module dok ne prođu koordinacijska tijela, prije svega vladu. Te module je predložila Hrvatska vojska temeljem svojih iskustava koje je imala u prijašnjim misijama i operacijama', rekao je Banožić.

Na pitanje bi li se obuka ukrajinskih vojnika odvijala u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj članici ako ta odluka dobije odobrenje, Banožić je rekao da su predložena oba modula.

'Predložili smo oba modula i onaj gdje bi se obuka odvijala u nekoj drugoj članici, ali i onaj gdje bi se odvijala u Hrvatskoj', rekao je Banožić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je ponovno rekao da neće dati suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u EUMAM Ukrajina te optužio ministre vanjskih poslova i obrane Gordana Grlića Radmana i Marija Banožića da su otišli u Bruxellesu preuzimati obveze bez njegove suglasnosti.

'Neću dati suglasnost. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne suglasnosti. Dosta je odlazaka mini Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika, to tako neće', rekao je Milanović.

'Čovjek je otišao gore i preuzeo u ime Hrvatske kategoričku obavezu i prekršio Ustav. Neka stvar ide u Sabor, ako dvije trećine tako odluče, ja ću se s tim usuglasiti. Ali zašto se moramo dovesti u takvu situaciju?', dodao je Milanović.

Banožić je rekao da su predsjednik Republike i još neki oporbeni saborski zastupnici usprotivili nečemu o čemu još uopće nije donesene nikakva odluka niti način na koji će se sudjelovati. 

'Kritizirali su samo zato da bi kritizirali, a da nisu ni znali što kritiziraju', rekao je.

Banožić je rekao da je na sastanku ministara obrane bilo riječi i mogućnosti zajedničkih nabava oružja i opreme.

Vaša reakcija na temu