Foto: Veljko Martinović Beroš o antitijelima: Ne znam je li dovoljno da nas sačuva od drugog vala

Beroš o antitijelima: Ne znam je li dovoljno da nas sačuva od drugog vala

U Hrvatskoj su testiranja krenula ovaj tjedan

Čeka li Hrvatsku drugi val koronavirusa? Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je u RTL-u Danas  što se točno utvrđuje serološkim testovima.

- Tim ispitivanjima određujemo antitijela u našem organizmu. To pokazuje da smo bili u kontaktu s virusom. To ne pokazuje da li je u tom trenu virus u našem organizmu. Zemlje koriste da testiranja da utvrde prokuženost populacije. Preliminarna istraživanja pokazala su da će ta prokuženost biti nešto viša, no zadnja istraživanja pokazuju da će ona biti oko 2-3 posto populacije. Sličan rezultat očekujemo u Hrvatskoj - rekao je Beroš.

U Hrvatskoj su testiranja krenula ovaj tjedan, a dosad je na obrađenih 200 uzoraka potvrđena pozitivnost na koronavirus od 2 posto.

- Ne mogu u ovom trenutku reći je li to dovoljno da nas sačuva od novog vala. S obzirom na to da je riječ o novoj bolesti ne zna se hoće li taj imunitet biti privremen ili trajan. Optimalno bi bilo da on bude trajan. Puno je otvorenih pitanja koji se odnose na drugi val. Uvijek nastojimo biti korak ispred virusa. To vrijedi i sada. Moramo biti ozbiljni, spremati se na najgore, a očekivati najbolje. Sukladno epidemiološkoj situaciji slijede nove mjere popuštanja - dodao je Beroš za RTL.

Upozorio je da postoji opasnost od pojave novih žarišta usred ljeta. 

- Važna je brzina naše reakcije i epidemiološke službe koja obuhvati taj incident i sve njegove kontakte i stavi ih pod nadzor. Tako se najbolje može spriječiti širenje bolesti kao što sam vidjeli na Braču. Radimo na protokolima kako rješavati takvu problematiku - kazao je ministar.

Smatra kako se nije prerano išlo u popuštanje mjera.

- Na račun ove epidemiološke situacije, koju mnogi u svijetu proglašavaju dobrom, išli smo u popuštanje. Nema bitnih pokazatelja da se nešto loše dešava - rekao je.

Proteklih dana liječnici su se požalili na manje plaće. Beroš je rekao da je razgovarao s ravnateljima bolnica.

- Iz ministarstva je 2. travnja otišla jasna uputa koja se odnosi na sve aspekte plaćanja. Možda je geneza ovog problema što za tih dva tjedna koliko su zdravstveni djelatnici bili kod kuće nisu primali plaću kakva je prije bila, nego su primali prosjek tri zadnje mjesečne plaće. Ne mogu to komparirati s tjednima kada su radili. Najveći dio prigovora odnosi se na prekovremene, koji nisu mogli biti ni ostvareni dok su bili kod kuće. Ukoliko je to samo prijepor, onda neće biti problem. Svatko tko je radio, njegov rad će biti plaćen - kazao je.

Dodao je kako je čuo i za prigovore na neke naknade, poput onih za transplantacije. 

- Nisu mogle biti isplaćene jer nije bilo transplantacijskog programa. Ja uvijek kažem da je razgovor najvažniji. Sve koji su se žalili upućujem na ravnatelje. Uputa ministarstva bila je više nego jasna. Mislim da će se prijepori riješiti - zaključio je ministar Beroš za RTL Danas.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65922, "");
Pregledaj komentare