Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: N1 BEROŠ O NOVOM SOJU Europa je zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa

BEROŠ O NOVOM SOJU Europa je zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa

Ministar zdravstva komentirao je epidemiološku situaciju, a govorio je i popuštanju mjera

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3506. Među njima su 1562 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 136 pacijenata.

- I dalje su to visoke brojke koje nas tjeraju na daljnji oprez, jer iako smo očekivali da će broj preminulih početi padati, to se nije dogodilo. Međutim, među novohospitaliziranima nema toliko teških kliničkih slika - rekao je uoči sjednice vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Komentirao je i novi soj virusa rekavši kako je jučer na Znanstvenom vijeću Europske komisije bilo razgovora o njemu. 

- Europa je zabrinuta zbog pojave novih varijanti virusa i ono što je preporučeno je veći broj sekvenciranja genoma. To je ono što planira i Hrvatska, dakle planiramo veći broj sekvenciranja genoma i to poglavito u dvije situacije: u situaciji kada se negdje pojavi veći broj novozaraženih, kao što znate da smo imali žarišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji kada je iznenadno porastao broj novozaraženih. U takvim situacijama je preporučeno sekvencirati veći broj bolesnika, za što će Hrvatska biti spremna. I još je jedna situacija, a to je ako netko dolazi iz zemalja koje su procijenjene kao veći rizik, u ovom trenutku Južnoafrička Republika i Velika Britanija (Ujedinjeno Kraljevstvo), ako netko ima simptome apsolutno je potrebno testirati ga - objasnio je Beroš i dodao kako u Hrvatskoj zasad nije zabilježeno postojanje novog soja.

Upitan je kada bi moglo doći do relaksacija mjera.

- Rekao sam vam, i ponavljam to često, da je broj novozaraženih samo jedan element, tu su i drugi elementi. Još uvijek se nalazimo u zimskim mjesecima, zatim epidemiološka situacija u okolini, Slovenija, Europa, pojava novih varijanti virusa. Nadalje, tu je i činjenica da je i ovaj tjedan povećana mobilnost zbog početka škole i završetka godišnjih odmora. Sve su to elementi koje iz dana u dan procjenjujemo da bismo mjere mogli pojačavati i relaksirati. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera i daljnjoj redukciji - kazao je Beroš.

Nacionalna udruga ugostitelja u srijedu je objavila kako bi se restorani i kafići mogli otvoriti 1. ožujka, s time da bi se na početku moglo samo na terase kafića.

- Postoje brojni planovi, ali o tome govoriti sada je prerano. 1. ožujak je još jako daleko. Mi gledamo što ćemo napraviti do kraja prvog mjeseca. Ne bih mogao potvrditi redoslijed otvaranja. Upravo sa sastanka jučer, Europa je iznimno zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa. Stvarno moramo sagledavati sve ono što je relevantno za donošenje odluka o popuštanju i otvaranju. Bio bih presretan kad bih mogao reći da će to biti tako, ali to će ovisiti o epidemiološkoj situaciji - objašnjava Beroš, javlja Index.

Vaša reakcija na temu