Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: N1 BEROŠ UPOZORAVA: Nepridržavanje mjera može nas odvući u peti val i u lockdown

BEROŠ UPOZORAVA: Nepridržavanje mjera može nas odvući u peti val i u lockdown

'Mnoge države uvode i restriktivnije mjere, ograničavajući prelazak granice i uvode 2G'

Saborski zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne za odgovorne osobe koje neće osigurati provedbu sigurnosne mjere. Do izmjena dolazi nakon što su u Sinju, ali i Uredu predsjednika poručili da neće uvoditi obvezu covid potvrda.

Zastupnicima je izmjene zakona predstavio ministar zdravstva Vili Beroš. Pritom je iznio i podatke o oboljelima i umrlima od početka pandemije.

'Zadnjih dana ohrabrujući je pad broja zaraženih, što nije slučajnost nego je i posljedica naših odluka. Mnoge države uvode i restriktivnije mjere, ograničavajući prelazak granice i uvode 2G. Nepridržavanje jednih od najliberalnijih mjera u Europi može nas odvući u 5. val i u lockdown. Ne vidimo razlog da se ovim izbalansiranim mjerama protivimo - kazao je Beroš, javlja N1.

Predloženim izmjenama propisuje se i prekršajna odgovornost odgovorne osobe ako ne osigura provedbu sigurnosne mjere. Iznos novčane kazne za odgovornu osobu prekršitelja sigurnosne mjere utvrđen je razmjerno važnosti provedbe te mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraznih bolesti. S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a u svrhu što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja covida-19 zakonskim prijedlogom predlaže se nova sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti radi ulaska u određene prostore.

S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te mjere te odrede jednu ili više osoba za neposrednu provedbu. U izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti sanitarni inspektori Državnog inspektorata ovlašteni su narediti provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju, radi ulaska u određene prostore, kao i udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj mjeri.

Vaša reakcija na temu