Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot RTL Bivši član Azova o zarobljenom Hrvatu: Govori što mora

Bivši član Azova o zarobljenom Hrvatu: Govori što mora

'Rusi ga okolo vode kao trofej', poručuje Milanović

Dobro sam, hrane me, spavam na suhom, riječi su to Vjekoslava Prebega, Hrvata, pripadnika ukrajinske vojske kojega su Rusi zarobili prije tjedan dana u Ukrajini.

Dio je to polusatnog intervjua Radiotelevizije Republike Srpske. Nije jasno pod kojim su okolnostima Rusi taj intervju dogovorili, ali svrha je jasna, u ukrajinsko ruskom sukobu širenje propagande je ključno, javlja RTL

Prebeg pola sata priča novinaru iz Republike Srpske zašto se priključio oružanim ukrajinskim snagama, poriče da je pripadnik Azova, prepričava ratne događaje i priznaje da se Rusi koji su ga zarobili, izrazito blagi:

'Ja kad sam pao u zarobljeništvo i kad sam vidio kako nas tretiraju ovdje ljudi kojima je propaganda bila da su ono ubojice, sasvim je jedna druga slika od onoga što su nama govorili da su svi ubojice. Informirajte se dobro, razmislite'.

Stvar je jednostavna, ratni zarobljenik radi što mu se kaže kako bi spasio živu glavu, kaže Ivo Dumančić, nekadašnji pripadnik pukovnije Azov:

'Vjerujem da govori ono što mora da bi imao bolje uvjete u tom zatvoru u kojem se nalazi. Rusi će ga povlačiti ovako, sigurno, iz propagandnih razloga, vršeći pritisak na Hrvatsku'.

'Kad ste lišeni slobode, onda netko drugi odlučuje o vama, i koliko ćete jesti, na kakvom mjestu ćete spavati. Cijena je sve, i najmanje stvari u takvoj situaciji mogu puno značiti kad ih nemate', dodaje.

Neizvjesna je sudbina hrvatskog zarobljenika, obzirom da je u ruskom očima strani plaćenik, bez ukrajinskog državljanstva. Poduzima se sve kako bi Vjekoslav Prebeg postao slobodan čovjek.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH: 'Vjerujte da poduzimamo sve napore, diplomatske i političke, kako bismo pridonijeli njegovom što skorijem oslobađanju'.

Zoran Milanović, predsjednik: 'Molim samo da mu hrvatski političari i pozeri svojim izjavama ne otežavaju poziciju. Drago mi je da sam ga vidio na televiziji, to mi je nekakvo jamstvo da će se vratit živ, kad su ga već pokazali, kad ga Rusi vode okolo kao trofej'.

Da će to na kraju do toga doći, vjeruje i Dumančić:

'Mislim da u ovom slučaju nisu spremni ići tako daleko tako da odluče ovog čovjeka likvidirati samo zato jer je bio s puškom u rukama, braneći suverenu zemlju', prenosi RTL.

Vaša reakcija na temu