Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot N1 Bjeguncu Kutli neće se suditi ni za izvlačenje 120 milijuna kuna iz Dione

Bjeguncu Kutli neće se suditi ni za izvlačenje 120 milijuna kuna iz Dione

Kako se preostali postupci protiv njega obustavljaju, on će se vjerojatno uskoro moći vratiti u Hrvatsku kao posve slobodan čovjek

Miroslav Kutle, čovjek koji s hrvatskim pravosuđem, a i ono s njim, ratuje već 30 godina, izvojevao je još jednu pobjedu. I to nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) odbio žalbu tužiteljstva koje se žalilo na odluku Županijskog suda u Zagrebu, koji je u ožujku 2021. obustavilo postupak protiv Kutle u slučaju Diona. Time je odluka postala pravomoćna, pa se Kutli neće suditi ni zbog optužbi da je iz Dione, tvrtke koja je nekada bila u njegovom vlasništvu izvukao oko 120 milijuna kuna, piše Večernji list.

Izvlačenje novca pravdao je fiktivnim pozajmicama, a novac je koristio za kreditiranje 23 tvrtke koje su bile povezane s njim. Sve se događalo od 1994. do 1998., pa je tužiteljstvo kada je podizalo tu optužnicu 2016., pokušavajući spasiti što se spasiti da navelo da se radi o ratnom profiterstvu.

No kako je zauzet stav da nije samo dovoljno navesti da je nešto ratno profiterstvo jer se događalo u Domovinskom ratu već je to potrebno i pojasniti, sud je smatrao da tužiteljstvo to nije dokazalo, pa je optužnicu protiv Kutle odbacilo, tim više što je i osnovno djelo, zloporaba gospodarskog poslovanja, u zastari. Tužiteljstvo se žalilo, smatrajući da je došlo do bitne povrede odredbi kaznenog postupka. U žalbi su naveli da sud svoju odluku nije detaljno obrazložio, te da u obzir nisu uzeli prikupljene dokaze. No VKS im je žalbu odbacio, pa je još jedna optužba protiv bjegunaca od hrvatskog pravosuđa - propala.

 Hrvatska je država protiv Kutle podigla poveći broj optužnica, no uspjela ga je osuditi samo u jednom slučaju, u aferi Gradski podrum. No i ta mu je kazna otišla u zastaru, a kako se preostali postupci protiv njega obustavljaju, on će se vjerojatno uskoro moći vratiti u Hrvatsku kao posve slobodan čovjek. 

Vaša reakcija na temu