BLAGDAN VELIKE GOSPE Diljem Hrvatske slavi se Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

BLAGDAN VELIKE GOSPE Diljem Hrvatske slavi se Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

U marjanskim svetištima diljem zemlje okupit će se nekoliko stotina tisuća vjernika

Diljem Hrvatske danas se obilježava blagdan Velike Gospe, dan kada se slavi Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo i kada tisuće vjernika hodočaste u marjanska svetišta. 

Hrvati imaju dugu tradiciju štovanja Blažene Djevice Marije koju su u teškim vremenima i nevoljama često molili za pomoć, a pod njezinom su se zaštitom osjećali sigurni. Iz zahvalnosti su je nazivali 'kraljicom Hrvata'.

Još u 10. stoljeću hrvatska kraljica Jelena u Solinu je sagradila dvije crkve Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana. Splitski kroničar Toma Arhiđakon napisao je kako su se u predvorju crkve sv. Stjepana pokapali hrvatski kraljevi. Don Frane Bulić našao je nadgrobni natpis kraljice Jelene 1898. godine. Poslije odlaska Turaka, sagrađena je crkva Gospe od Otoka, koja je izgorjela 1875. Sadašnja je pak sagrađena 1878. godine. Povezanost Hrvata i Djevice Marije očituje se i u pozdravu 'Hvaljen Isus i Marija'. Naime, Hrvati su kršćanskom pozdravu 'Hvaljen budi Isus Krist' dodali i njegovu majku Mariju. Mariji u čast i slavu posvećena su 1162 vjerska objekta i osam katedrala u Hrvatskoj.

Svake godine se na današnji se dan nekoliko stotina tisuća vjernika okupi u najvećim svetištima u Mariji Bistrici, Trsatu, Arbanasima, Aljmašu, Ninu i Remetama, a posebno svečano je u Svetištu Gospe Sinjske, najvećem marjanskom svetištu u južnoj Hrvatskoj, koje vjernici posjećuju više od 300 godina. 

Sinjani su se kroz devet dana pripremali za slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, početak crkvenih svečanosti i skidanje slike Gospe Sinjske s velebnog mramornog oltara. Slavnu pobjedu nad Turcima, 1715. godine, puk Sinja i njegovi branitelji pripisivali su čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika sve vrijeme opsade bila u tvrđavi, gdje je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je Turci ne oskvrnu. 

U Sinju će se i danas okupiti više od sto tisuća vjernika iz Dalmacije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a blagdan Velike Gospe tradicijski se slavi i u Splitu, u drevnom marjanskom svetištu na Pojišanu. Zavjetna slika čudotvorne Gospe od Pojišana će biti u katedrali do 18 sati kada će krenuti procesija ulicama Splita i kada će se slika vratiti na Pojišan. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49790, "");
Pregledaj komentare