Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Borzan: Znam reći da iza svake uspješne žene stoji njena mama, a u mom slučaju svekrva

Borzan: Znam reći da iza svake uspješne žene stoji njena mama, a u mom slučaju svekrva

Moramo biti svjesni da i kada imamo žene u politici to nužno ne znači da se one bore za ženska prava - rekla je Čakardić

Dr.sc. Ankica Čakardić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na panelu 'Mladi za održivu budućnost' je rekla da je opća zastupljenost žena u nacionalnim skupštinama diljem svijeta svega 24,3 posto, a od toga je njih 75 posto ušlo u politiku zadnja dva desetljeća. Podsjetila je i da je priča o političkim pravima žena jako mlada, navela je primjer Švicarske, gdje su žene tek 1971. godine dobile opće pravo glasa.

- Moramo biti svjesni da i kada imamo žene u politici to nužno ne znači da se one bore za ženska prava. Margaret Thatcher je primjer veoma uspješne političarke svog vremena, ali znamo da je njena politika i te kako naškodila radnom i socijalnom statusu  žena. Možemo govoriti i o suvremenoj političarki Marine Le Pen koja smatra da je neki tip retradicionalizacije i povratak žena u kućanstvo jako dobra stvar, a nisam sigurna da bismo se svi s time složili - rekla je Čakardić.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan je kazala da se nekada mora ići s kvotama kako bi se natjeralo u prvom redu muške političare da priliku dobiju i pametne žena koje znaju i mogu pokazati puno toga.

- Jako bih se složila s Vama kada kažete da žene mogu imati negativnu ulogu u politici po sistemu 'žena je ženi vuk', to sam i sama vidjela u bezbroj primjera. Često žene same sebe zaustavljaju u svojim ambicijama, kažu: 'Joj, neću to moći, nisam sigurna', jer društvo ne pruža potporu ženi kako bi mogla ostvariti svoje ambicije i pokazati sav svoj potencijal - rekla je Borzan.

Postoji izreka da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, a u njenom slučaju je ova tajna uspjeha:

- Znam reći da iza svake uspješne žene stoji njena mama, a u mom slučaju svekrva. Ja jesam rodila dvoje djece, ali sam imala vojsku ljudi koji su brinuli kad mene nema, jer društvo, nažalost, ne pruža te mogućnosti da možeš ostaviti zbrinuto dijete cijeli dan ili nekad i navečer.

Na ovu temu je još rekla:

- Žene se često brinu o najstarijim članovima svoje obitelji, pa je i to jedan ograničavajući faktor. I dalje se borimo sa stereotipnim ulogama žena, koje žene čak i same sebi nameću.

Ovaj događaj, dodajmo, održao se na Pravnom fakultetu u Zagrebu u sklopu posjeta predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Vaša reakcija na temu