Foto: N1 Božinović otkrio kada možemo očekivati popuštanje mjera

Božinović otkrio kada možemo očekivati popuštanje mjera

Za desetak dana bi se trebala donijeti nova odluka

Davor Božinović je na današnjoj pressici Stožera govorio o mjerama. 

Nova odluka trebala bio se donijeti kroz desetak dana.

- Što se tiče popuštanja mjera, mi sljedećih desetak dana koliko nas dijeli od donošenja nove odluke procjenjujemo sve mjere, do tada je situacija ovakva kakva je. Što se tiče konkretnih pitanja, odgovor će idućih desetak dana biti na tragu toga da promišljamo o svemu i pratimo učinke mjera koje su donesene i koje su na snazi - rekao je Božinović.

Božinovića su novinari pitali i hoće li se mjere možda pooštriti s obzirom na to da neke druge zemlje pooštravaju mjere.

- Mi smo kao što vam je poznato od prvog dana imali svoj vlastiti pristup epidemiji koji nas je uglavnom držao u skupini zemalja koje se dobro nose s epidemijom. Naravno, zbog našeg položaja i gospodarskih veza, zbog turizma, ali i brojne dijaspore, posebno smo bili pažljivi, još uvijek smo, pratimo trendove izvan Hrvatske. Hrvatska nije otok, nijedna država ne može biti otok i tako se ponašati. Mi možemo u jednoj mjeri utjecati na stanje s epidemijom u nas, ali trajno rješenje ove svjetske krize je u promjeni pandemijske klime - rekao je Božinović.

Dodao je kako u ovoj utrci s vremenom žele imati jasnu sliku, pregled svega što se događa u zemlji i izvan nje. 

- Mjere koje ćemo donositi, pogotovo za 10-11 dana, bit će proizvod razgovora, ali osnovno je stanje epidemiološke situacije kod nas. Nikad nismo išli po automatizmu ili copy/pasteu drugih. Svaka država ima neku svoju specifičnost, ali glavne trendove uglavnom uvažavamo. Vidjeli ste da je Europska komisija izašla s dokumentom, on se odnosi na razdoblje pred nama, ono je vrlo izazovno. Pogotovo se na puno mjesta spominju te nove varijante. Situacija je trenutno dobra, ali ne možemo reći da je sve iza nas. Ovo je delikatno razdoblje. Učinit ćemo sve da sačuvamo zdravlje i živote, ali vidjet ćemo ako ima realnog prostora za neke manje korekcije, da se one i naprave - rekao je Božinović.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(86359, "");
Pregledaj komentare