Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Božinović u Saboru govorio o prometu: Broj poginulih se smanjuje

Božinović u Saboru govorio o prometu: Broj poginulih se smanjuje

'Fokusiramo se na pet ključnih elemenata - izgradnju cesta, izmjene zakona, hitnu medicinsku pomoć, evaluaciju i edukaciju'

Na današnjem aktualnom satu u Hrvatskom saboru, zastupnik Zoran Gregurović postavio je pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, vezano uz važnost sigurnosti u cestovnom prometu:

'Kakva je trenutna situacija u vezi s aktivnostima nadležnih tijela za povećanje sigurnosti u prometu? Jesu li mjere poput češćih kontrola, video nadzora i radarskih kamera dovele do smanjenja prekršaja kao što su prekoračenje brzine i vožnja pod utjecajem alkohola? Također, kakvi su rezultati zakonskih mjera i edukacijskih kampanja, posebno među mladim vozačima, te koje se mjere poduzimaju za smanjenje nesreća tijekom ljetnih mjeseci? Konačno, kakva je suradnja s drugim institucijama i planiraju li se dodatne zakonske promjene?'

Božinović se osvrnuo na porast gustoće prometa na cestama, ističući da je samo na autocestama promet povećan za 9 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

'Broj registriranih vozila značajno je porastao, u zadnjih deset godina bilježimo povećanje od gotovo 32 %. Također, povećan je i broj vozača - za 1 % više nego prošle godine, odnosno sada imamo oko 2.330.000 vozača u Hrvatskoj. Broj motocikala povećao se za čak 66 %, što sve skupa stvara dodatno opterećenje na našim prometnicama - autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama', rekao je.

Unatoč ovim izazovima, Božinović je istaknuo da se broj poginulih na cestama smanjuje iz godine u godinu.

'U ovoj godini, nažalost, poginule su 172 osobe, što je 13 osoba manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ono što pokušavamo postići, u suradnji s Ministarstvom prometa, Ministarstvom obrazovanja i Ministarstvom zdravstva, jest veće ulaganje u razvoj prometne kulture. Policijske mjere, preventivne i represivne, dale su rezultate, ali uvijek postoje mogućnosti za dodatne promjene', dodao je.

Naglasio je važnost edukacije mladih u prometu, ističući nedavnu inicijativu.

'Snažno smo krenuli u edukaciju prije početka nove školske godine, organizirali smo sastanke sa svim ravnateljima osnovnih škola. U ovoj školskoj godini, u okviru postojećih predmeta, osnovne škole će izučavati prometne propise, jer ako govorimo o nužnosti promjene prometne kulture, to mora početi od malih nogu. Ako to preskočimo, kasnije je teško nadoknaditi. Naš cilj je u idućoj godini uvesti poseban kolegij o sigurnosti prometa na cestama', kazao je.

Na kraju je istaknuo sveobuhvatan pristup koji uključuje više ključnih aspekata.

'Zajedno s nekoliko ministarstava, temeljem znanstvenih podataka i uz sudjelovanje profesora s Prometnog fakulteta, fokusiramo se na pet ključnih elemenata - izgradnju cesta, izmjene zakona, hitnu medicinsku pomoć, evaluaciju i edukaciju. Pristup koji imamo je sveobuhvatan i donosi rezultate, no u ovom razdoblju edukacija je ključna', zaključio je.

Vaša reakcija na temu