Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 Capak o slučaju u Splitu, popuštanju mjera, teoriji kolektivnog imuniteta...

Capak o slučaju u Splitu, popuštanju mjera, teoriji kolektivnog imuniteta...

Ravnatelj HZJZ-a odgovara na pitanja gledatelja N1 televizije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak gost je Novog dana na N1 televiziji odgovara na pitanja gledatelja. O slučaju zaraženih u splitskom Domu za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici je rekao: 'Već nekoliko dana bilo je febrilnih bolesti među štićenicima na jednom katu. Epidemiolozi su dali na testiranje i svih 10 briseva je pozitivno. Osim njih još nekoliko štićenika ima blage simptome'.

Dodao je kako nema dovoljno informacija da donese ocjenu kako se dogodila ova situacija. 

- S obzirom na to da se radi o nepokretnim pacijentima, možda je netko od osoblja ili na neki drugi način je došlo do ovoga - rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Nakon otvaranja tržnica, nastavi li se smanjivati broj zaraženih, koja je sljedeća mjera koja bi mogla biti ublažena? Ministar Božinović kaže da se takve odluke donose po preporukama epidemiologa. Koja bi, primjerice, bila preporuka, nastavimo li i dalje padati?

- Vidjet ćemo kako će funkcionirati mjera s tržnicama, ako ne bude funkcionirala uvijek je možemo vratiti. Ne bih govorio koje bi sljedeće mjere mogle biti popuštene. Moguće oko plasiranja proizvodnje na tržište.

Američki Institut za metriku i procjene u zdravstvu objavio je da se vrhunac epidemije u Hrvatskoj očekuje od 18. do 25. travnja. Vaš komentar takvih prognoza?

- Bilo kakva prognoza je nezahvalna. Oni su na temelju nekog modela napravili projekcije, no to ne znači da će to kod nas funkcionirati tako. Sljedećih nekoliko dana i tjedana je ključno. Trudimo se održati disciplinu da situacija ostane ovakva.

Je li konačno rješenje kolektivni imunitet? Može li nas kolektivni imunitet 'spasiti' novih mjera krajem jeseni, ako se virus vrati? Koliko je posto populacije uopće potrebno 'kolektivni imunitet'?

- Teoriju o kolektivnom imunitetu su napustili i oni koji su o njoj govorili. Bolest je nepredvidiva. Neoliberalna teorija o kolektivnom imuniteta je napuštena. Cilj nam je usporiti bolest i imati što manje oboljelih. Na kraju će većina ljudi preboljeti ovu bolest i tad će biti kolektivni imunitet. No, do cjepiva, ako se bolest na jesen vrati (kao gripa), to će biti konačno rješenje, stvaranje kolektivnog imuniteta ili cjepivom. Znate da je Trump imao neoliberalni stav da se ništa ne može dogoditi, a vidite kakvu sada ima situaciju. Drastično je promijenio retoriku i mjere. Ta neoliberalna teorija o kolektivnom imunitetu je napuštena. Moramo prilagoditi mjere da smanjimo broj oboljelih i prilagodimo sustav liječenju najtežih slučajeva. Mi smo se dobro pripremili.

Kako nakon SARS-a i MERS-a nije pronađeno koronarno cjepivo?

Što se tiče SARS-a bio je puno jednostavnija bolest od ove jer je netko mogao biti zarazan tek od momenta kad su mu se pojavili simptomi. Kad je netko bolio trebalo ga je izolirati. Kod ove bolesti je drugačije, imate asimptomatske bolesnike, dug period inkubacije. Što se tiče MERS-a ostao je ograničen na Bliski istok. Ima nekih naznaka da će se proizvesti cjepivo iako to sve skupa dugo traje.

Ako pandemija potraje još par mjeseci, a dođe do naglog zatopljenja, aktivirat će se i komarci. Postoji li mogućnost da oni budu prenositelji zaraze?

Zaključak WHO je da se COVID ne širi komarcima.

U čemu je, prema vašem mišljenju, pogriješila Srbija? Imaju strože mjere od nas, a epidemiološka situacija im je znatno lošija?

Ne poznam dobro situaciju, samo iz medija. Oni su uveli strože mjere, ali su krenuli oštro vojnim mjerama koje kod građana mogu izazvati revolt. Kod nas ja to ne bih nikada preporučio.

Koliko je pacijenata skinuto s respiratora dosad u Hrvatskoj i je li na respiratoru netko od oboljelih medicinskih djelatnika?

Nemamo zdravstvenih djelatnika na respiratorima. Nekoliko je pacijenata skinuto s respiratora

Kolika je smrtnost u Hrvatskoj?

Naša smrtnost je nešto malo iznad 1 posto, to je izuzetno nisko. Od nas je u susjedstvu bolja samo Mađarska.

Vaša reakcija na temu