Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Capak otkrio prve rezultate seroloških testova

Capak otkrio prve rezultate seroloških testova

Postotak prokuženosti je očekivano mali

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.  Govorio je prvo o preporukama HZJZ-a za izbore. 

- Dogovorili smo hodogram s DIP-om, oni nam daju koje sve postupke trebamo uokviriti u epidemiološki okvir. Napravili smo za predaju kandidatura, a sad radimo za predizborne skupove. Bit će gotovo za vikend. Sve će biti u okvirima sadašnje epidemiološke situacije, to znači da još postoji distanca, higijena i dezinfekcija - rekao je Capak. 

Na pitanje može li biti bliskog kontakta kandidata s građanima, rekao je: 'Iako imamo izvanrednu situaciju, još ne preporučam tu vrstu socijalnog kontakta. Preporučam pozdrav, naklon ili laktom.'

Komentirao je i strahove da će turisti donijeti koronavirus. 

- To je prilično realno očekivanje i strah jer u mnogim zemljama odakle nam dolaze turisti je puno gora situacija nego kod nas. Realno je da nam netko donese infekciju, važno je brza izolacija i izoliranje kontakata. Mi radimo na preporukama koje će vrlo detaljno propisati taj postupak. Još uvijek imamo nekih prijepora tko bi trebao doći provjeriti u objekt ima li doista osoba infekciju - rekao je za Dnevnik Nove TV. 

Kazao je da se razmišlja o nekim promjenama vezano uz upute za državnu maturu. 

- Mi kad smo radili preporuke za maturu, tad je bila malo lošija situacija pa smo išli s opremom. Sad razmišljamo da ublažimo, sad nemamo nijednu zaraženu osobu koja treba na maturu. I oni u samoizolaciji bi mogli pisati uz masku, ali sad nemamo nijednu osobu u samoizolaciji koja bi trebala pisati maturu - kaže Capak. 

Osvrnuo se na slučaj u Sloveniji gdje je zaraženo dijete u školi. 

- Mi zasad nemamo nikakvih dojava o bolesti u vrtićima i školama. U tim situacijama dijete treba biti izolirano, a svi drugi trebaju u samoizolaciju - rekao je Capak.

Komentirao je serološke testove. 

- Mi smo obećali 1100 testova koji bi nam dali presjek hrvatskih građana. Imamo oko 600 anketa i oko 500 uzoraka. Postotak prokuženosti je očekivano mali, oko 2 posto - rekao je Capak. 

Rekao je kada bi mogao biti proglašen kraj epidemije. 

- Za epidemiologe je epidemija završena kad prođe 14 dana inkubacije bez novih autohtonih slučajeva, iako još možemo imati aktivnih slučajeva pa je možda da to bude dvostruko maksimalno vrijeme inkubacije. Moramo imati u vidu još nekoliko faktora. Proglašenje epidemije i pandemije je u čitavom svijetu od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Jedina zemlja koja je proglasila kraj epidemije je Slovenija, kod njih je to bilo vezano uz neke gospodarske aspekte. Nama ovo proglašenje epidemije prema našim zakonima pruža mogućnost da koristimo infrastrukturu Civilne zaštite i da imamo mogućnost mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa za što mislimo da nam sada još uvijek treba - rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

Vaša reakcija na temu