Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Ćorić o radu nedjeljom: Tko misli samo na profit, neka odradi 8 sati na blagajni

Ćorić o radu nedjeljom: Tko misli samo na profit, neka odradi 8 sati na blagajni

Pojasnio je tko će biti izuzet od zabrane rada

Vladina najava zabrane rada nedjeljom ponovno je digla na noge trgovce koji posebno upozoravaju da usred koronom uzrokovane gospodarske krize nema nikakvog smisla ograničavati radno vrijeme trgovina.

O tome što Vlada zapravo želi postići zabranom rada nedjeljom u RTL-u Danas govorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

'Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezerviran za prijatelje i obitelj i to za sve naše građanke i građane. Većina građana po anketama koje smo radili podupire neradnu nedejlju u trgovinama jer je to veliki sektor koji je najizloženiji radu nedjeljom. Držimo da takvim zakonskim rješenjem možemo onima koji su najugroženiji omogućiti da imaju nedjelju za obitelj', kazao je Ćorić.

Veliki poslodavci kažu da bi 10 posto zaposlenih moglo ostati bez posla. Što će vlada učiniti za te ljude ako dođe do toga?

'Proteklih smo godina svjedoci da Hrvatska ima nedostatak radnika. U cijelom nizu sektora imamo problem s radnom snagom i mislimo da neradna nedjelja ne bi dovela do otpuštanja. Svi koji tako olako stavljaju u koš s drugim danima i misle da je profit najvažniji, trebali bi možda osam sati provesti na blagajni pa onda komentirati kako to izgleda', rekao je.

Bi li se zabrana odnosila na sve trgovce ili bi bilo iznimki poput benzinskih crpki?

'Što je više iznimki, to je zakon ranjiviji pred Ustavnim sudom i upravo zbog toga će iznimke biti minimalne, to će biti samo trgovine u onim objektima koji su infrastrukturno važni, poput zračnih luka, kolodvora, benzinskih crpki i bolnica, ali neće ih biti previše', pojasnio je.

Znači li 16 nedjelja to da Vlada računa na sezonu od tri mjeseca i potrošački prosinac?

'16 nedjelja pretpostavlja mogućnost da vrh turističke sezone plus nekoliko tjedana oko blagdana budu pokriveni i da trgovački lanci, koji se najviše opiru, mogu namiriti najveći dio potrošnje koja se tada odvija. U ostalim nedjeljama će se prometi prirodno preliti na dane oko vikenda, kada i jesu najveći prometi, prema fiskalizaciji', dodao je Ćorić.

Vaša reakcija na temu