Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot COVID-POTVRDE Stigao zahtjev sindikata za ocjene ustavnosti

COVID-POTVRDE Stigao zahtjev sindikata za ocjene ustavnosti

'Ispada da su testirani daleko sigurniji za pacijente nego cijepljeni'

Prvog tjedna obveznih covid-potvrda utrošeno je oko 16 tisuća testova u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Ima i onih koji testiranje odbijaju, otvaraju bolovanje, a neke bolnice pokreću i kontrolu bolovanja. 

Da covid-potvrde odlaze na ocjenu ustavnosti, jučer je ekskluzivno za RTL Danas potvrdio predsjednik Ustavnog suda, a već danas stiže i isti zahtjev sindikata.

Je li dolazak na posao s covid-potvrdama ili negativnim testom u skladu sa zakonom, odlučit će Ustavni sud. 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti te odluke Stožera danas je podnio i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Smatraju - krši pravo na jednakost i pravo na rad. 

- Da bismo vidjeli na koji način možemo svoje radnike zaštiti i tužbama ih obraniti od nečega što bi moglo uslijediti, prema najavama plaćanje testiranja ili otkazima koji bi mogli uslijediti ako radnici ne dođu, odnosno ne budu mogli dolaziti na svoje radno mjesto - kaže predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak.

Nisu protiv cijepljenja niti protiv testiranja, ali to ne smije ići na štetu, odnosno trošak, radnika. 

Ocjenu ustavnosti tražit će i Sindikat medicinske sestre i tehničari zajedno. Smatraju - odluka o covid-potvrdama je diskriminatorna i nelogična jer bolest mogu prenositi i cijepljeni i necijepljeni. 

- Ispada da su testirani daleko sigurniji za pacijente nego cijepljeni. Ja kao cijepljena osoba godinu dana imam covid-potvrdu i mogu nositi virus u svakom momentu i prenijeti ga na drugoga - govori dopredsjednica Sindikata medicinske sestre i tehničari zajedno Srđana Fredotović.

Da covid-potvrde idu na ocjenu ustavnosti, za RTL je otkrio predsjednik Ustavnog suda, a zahtjev je prvi podnio odvjetnik iz Koprivnice. 

- To zahtijeva proceduru, mora sada ići na očitovanje Vladi. To će trajati jedno 15-ak dana, onda mi ispitujemo mišljenja druga. Sigurno prođe 2-3 mjeseca, teško je to riješiti prije - kazao je Šeparović.

Ustavni sud dosad je uglavnom potvrđivao odluke Stožera. Stručnjaci smatraju - bilo bi jednostavnije da je donesen zakon.

- Kada bi se neko pravo, a kako naš Ustav kaže, ograničilo zakonom, tada bi to bilo nešto što je nesporno. Tu raspravu smo imali na početku, kad se diskutiralo mora li to biti zakon ili neka druga forma i s kakvom većinom treba te odluke donositi. Sada, ovako nam se otvara dijapazon pitanja - govori stručnjak za radno i socijalno pravo Viktor Gotovac.

Premijer Plenković poručuje - odluka o uvođenju covid-potvrda u zdravstvenom i socijalnom sustavu je logična i normalna. 

- Ne znam što će odlučiti Ustavni sud, to nije na meni. Normalno je da se propitkuju sve odluke pa i ova. Jedni razlog za uvođenje ove i bilo koje epidemiološke mjere zdravlje je naših sugrađana. Još jednom podsjećam da cjepiva ima u izobilju, tko se hoće cijepiti dobro je došao - kazao je Plenković.

U prva 4 dana obveznih covid-potvrda, u bolnicama je izvršeno 11 567 testiranja, 41 nalaz je bio pozitivan, a testirati se odbilo 36 zaposlenika.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare