DAN BRANITELJA ZAPREŠIĆA 'Portreti Tomislava Merčepa i Jean Michela Nicoliera nisu uklonjeni, već nisu ni postavljeni'

DAN BRANITELJA ZAPREŠIĆA 'Portreti Tomislava Merčepa i Jean Michela Nicoliera nisu uklonjeni, već nisu ni postavljeni'

U Gradu Zaprešiću pokušali su objasniti što se događalo s izložbom slika Damira Kukavice

Na ovogodišnjoj proslavi Dana branitelja Zaprešića u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata upriličena je izložba slika Damira Kukavice, no nisu izložene sve slike koje je autor planirao predstaviti. Zeleno svjetlo nisu dobili portreti Tomislava Merčepa i francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, vukovarskog branitelja i pripadnika HOS-a koji je zvjerski likvidiran na Ovčari. Iza zabrane, požalili su se organizatori, stoje službe Grada Zaprešića. 

Kukavica je medijima rekao da nije spavao cijelu noć kada je saznao za odluku Grada Zaprešića. Kaže da je očekivao probleme s Merčepom, s obzirom da je osuđen za ratni zločin, ali mu nije jasno zbog čega je maknut Nicolier koji je, istaknuo je, čist kao suza i nije ga se smjelo dirati. 

Merčepa je, obrazložio je, naslikao kao povijesnu osobu koja je organizirala obranu Vukovara. Nije sudac i ne ulazi u to zbog čega je Merčep osuđen. Da je znao da će ukloniti i portret francuskog dragovoljca, skinuo bi sve slike i odnio ih kući, otkrio je medijima. 

Organizatori iz UHDDR-a podržali su izvorni postav izložbe. Smatraju da su se gradske vlasti prestrašile medijske osude i pisanja o ustaštvu. 

Pitali smo Grad Zaprešić zbog čega su uklonjene slike. Evo što su nam odgovorili. 

'Navedene slike nisu uklonjene, nego nisu ni postavljene. Dan branitelja Grada Zaprešića obilježen je primjereno i dostojanstveno, kako to i zaslužuju istinski hrvatski branitelji, oni koji su još među nama, a posebice heroji kojima je sloboda bila važnija od vlastitih života, što se odnosi i na preminulog Nicoliera. Upravo iz odavanja dužnog im poštovanja i pijeteta, smatramo kako bilo čemu što izaziva polemike i podjele u narodu na takvim obilježavanjima nije mjesto', stoji u odgovoru Ureda gradonačelnika Grada Zaprešića. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51181, "");
Pregledaj komentare