Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT DARKO MILINOVIĆ Prekršitelje odredbi  treba sankcionirati i to bez iznimke pa makar to bile i crkve

DARKO MILINOVIĆ Prekršitelje odredbi treba sankcionirati i to bez iznimke pa makar to bile i crkve

'Zašto se kafićima ne bi dozvolilo da prodaju kavu za van', upitao je, tvrdeći kako se proljetos u vrijeme 'lockdowna' na benzinskoj postaji u Gospiću prodavalo oko 500 kava dnevno

Nakon što je varaždinski župan Radimir Čačić opetovano isticao  kako je po broju zaraženih koronavirusom s obzirom na broj stanovnika Hrvatska daleko najgora u Europskoj uniji te da nije točno da je u Sloveniji, Austriji i Luksemburgu situacija lošija nego kod nas, epidemiolog Krunoslav Capak sve je ovo nazvao 'vrstom zagađenja javnog prostora s lažnim informacijama koje nas je i dovelo do ovoga gdje danas jesmo'.

Župan ličko-senjski Darko Milinović, iz županije gdje je broj  oboljelih ipak osjetno manji nego na sjeveru Hrvatske, smatra da bi trebalo puno strože nadzirati provedbu mjera i kažnjavati prekršitelje, a po prvi puta u svojoj političkoj karijeri osvrnuo se u ovom smislu i na crkve! 

- Prekršitelje odredbi  treba sankcionirati i to bez iznimke pa makar to bile i crkve u kojima po novome u isto vrijeme može boraviti najviše 25 ljudi. Država može uvesti minimalne mjere, a mi župani koji smo odgovorni za funkcioniranje zdravstvenog sustava u svojoj županiji, ako želimo možemo uvesti i strože mjere. Nitko nam to ne bi smio zabraniti. A trebalo bi vrijediti i obrnuto. Mi župani bi u tom slučaju preuzeli odgovornost da bez suglasnosti Stožera možemo smanjiti te mjere. Ako u gradu Novalji već tjedan dana nema zaraženih, zašto ja ne bih kao župan mogao dozvoliti da tamo rade kafići? Restoranima je dozvoljena dostava hrane. Zašto se kafićima ne bi dozvolilo da prodaju kavu za van, upitao je župan Milinović, tvrdeći  kako se proljetos u vrijeme 'lockdowna' npr. na benzinskoj postaji INA-e u Gospiću  prodavalo oko 500 kava dnevno.

Čačić i Milinović se slažu da je glavni problem hrvatskih bolnica nedostatak zdravstvenog osoblja, a ne respiratora. Čačić odbacuje da je ikada rekao da liječnici u Varaždinu moraju birati koga će od pacijenata staviti na respirator, a kome uskratiti šansu za preživljavanje.

Župan Milinović  tvrdi kako redovito obilazi bolnicu u Gospiću, u kojoj je godinama radio kao ginekolog. To čini kako bi dao moralnu podršku pacijentima i zdravstvenom osoblju, budući da je i sam nedavno prebolio COVID-19 i sada se izvrsno osjeća.

Vaša reakcija na temu