Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Davor Brkić: Računovođe su marginalizirani i podcijenjeni

Davor Brkić: Računovođe su marginalizirani i podcijenjeni

Poduzetnici u Hrvatskoj ulaze u posao s puno nepoznanica, a mi im pomažemo koliko god možemo, čak i oko pitanja koja ne spadaju strogo u našu domenu

Računovođe su marginalizirani i podcijenjeni, iako su mnogim poduzetnicima prvi partneri, pravni i računalni savjetnici - istaknuo je predsjednik Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore Davor Brkić na drugoj sjednici Vijeća Udruženja.

Naglasio je da je cilj Udruženja zastupanje interesa članica prema zakonodavcima, ali i promjena percepcije javnosti o tome što računovođe rade. 

- Poduzetnici u Hrvatskoj ulaze u posao s puno nepoznanica, a mi im pomažemo koliko god možemo, čak i oko pitanja koja ne spadaju strogo u našu domenu - pojasnio je, dodavši kako je Udruženje izraslo iz interesa članica koje su se nakon organiziranja putem društvenih mreža odlučile svoj rad institucionalizirati, uz logističku podršku HGK. 

- Uvjeren sam da će svi računovođe uključiti u rad našeg Udruženja i da ćemo tako doprinijeti napretku struke. Sad radimo na snažnijem povezivanju svih županijskih ogranaka, strukovnih komora i želimo što aktivnije sudjelovati u odlučivanju pri donošenju regulative koja se odnosi na naše poslovanje. Jednako tako želja nam je raditi na edukacijama naših članova uz potporu HGK - najavio je Brkić.

Na sjednici su analizirali sporni dijelovi Zakona i pravilnika o porezu na dohodak, obaveznim doprinosima članova Uprava društava koji su stranci, Zakonu i Pravilniku o porezu na dobit, te Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Istaknuti su i problemi u Zakona o radu i njegove primjene za računovođe koje se tiču obračuna godišnjih odmora, prekovremenog rada, preraspodjele radnog vremena, a bilo je i riječi o različitim postupanjima inspektora u tumačenju pojedinih ugovora. Također su prezentirane i ideje usvajanja praksi održivog nefinancijskog izvještavanja.

Na sjednici je usuglašeno da struka artikulira svoja mišljenja o problemima u praksi prema resornom ministarstvu, kako bi se izbjegli problemi različitih tumačenja propisa i standardizirale procedure na području cijele Hrvatske.

Vaša reakcija na temu