Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Davorin Rudolf: Neka Komšić pročita Sarajevski sporazum pa će vidjeti da je most 400 metara od granice s BiH

Davorin Rudolf: Neka Komšić pročita Sarajevski sporazum pa će vidjeti da je most 400 metara od granice s BiH

Hrvatska ne krši međunaorodne konvencije, a most se nalazi u vodama pod suverenitetom Republike Hrvatske

Profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf komentirao je za Dalmatinski portal izjavu Željka Komšića kako će BiH tužiti Hrvatsku zbog pelješkog mosta i kršenja međunarodnih konvencija o pravu mora. Po Komšiću most je BiH vodama, no Rudolf tvrdi da to nije istina. Komšić je ustvrdio da Hrvatska ne poštuje sporazum Tuđman - Izetbegović, ali Rudolf kaže kako je upravo tim sporazumom regulirana kopnena i morska granica Hrvatske i BiH. 

- Sarajevski sporazum potpisali su 1999. godine lideri Hrvatske i BiH Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. U sporazumu je odredba koja točno govori gdje je granica na moru, to je crta sredine u skladu s Konvecijom UN-a o pravu mora. Taj ugovor nije ratificiran. Nije dobio privolu ni u hrvatskom Saboru, ni u Parlamentu BiH. Međutim, u ugovoru stoji odredba koja kaže da se sporazum primjenjuje od dana potpisivanja. Taj ugovor nije stupio na snagu, ali odredba o granici primjenjuje se od dana potpisivanja. I kopnena granica duga 1001 kilometar također je utvrđena u tom sporazumu i danas se poštuje. Kada pogledate naše zakone o ribolovu, vidjet ćete mape u kojima se točno vidi crta sredine dokle se može ribariti. Pelješki most je 401 metar udaljen od te crte sredine, u vodama pod suverenitetom Republike Hrvatske - kaže Rudolf. 

Smatra da BiH nema nikakvu podlogu za tužbu. 

- Neka Komšić pažljivo pročita sporazum. Najvažnije je da se sporazum privremeno primjenjuje od dana potpisivanja. To je tako ugovoreno. Hrvatska ne krši međunarodne konvencije i u tom smislu nema nikakve osnove za tužbu. Nitko ne priječi prolazak brodova, zato je i visina mosta utvrđena da brodovi koji idu u Neum imaju pravo uplovljavanja i isplovljavanja. Hrvatska ih ne smije ometati - kazao nam je Rudolf.   

Vaša reakcija na temu