Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marzena P. from Pixabay DETALJI OPTUŽNICE: Evo kako su prevaranti od 89 umirovljenika izvukli preko milijun eura

DETALJI OPTUŽNICE: Evo kako su prevaranti od 89 umirovljenika izvukli preko milijun eura

Glumili su policajce

Nakon točno godinu dana od uhićenja skupine koja je prevarila desetke starijih osoba i uzela im preko milijun eura, USKOK je podigao optužnicu protiv 22 osobe, javlja N1.

Istražitelji tvrde da je jedan od optuženih u rujnu prošle godine započeo seriju prijevara predstavljajući se ljudima starije životne dobi kao policajac. I ostali njegovi suradnici glumili su policajce uvjeravajući starije ljude da istražuju djelatnike banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica.

Zato su tražili da im ljudi predaju sav novac te da će im izdati potvrdu kojom ga na Fini mogu zamijeniti za pravi. Govorili su im i da im osiguravaju njihov zlatni nakit. No sve je bila prijevara.

Prevaranti su po njegovim uputama, kako stoji u optužnici, najprije iz pozivnih centara telefonom zvali starije osobe i predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine. Nakon što su im pozivane osobe povjerovale i otkrile koliko novca i zlatnog nakita posjeduju, optuženi prevaranti dolazi su na njihove adrese automobilima koje im je nabavljao.

Zatim su od staraca tražili da im predaju novac i zlato govoreći im kako će ga pregledati, no na kraju su im sve uzimali i, kako navodi USKOK, među sobom dijelili.

U svega dva mjeseca uspjeli su prevariti čak 89 starijih osoba i sebi nezakonito zaraditi 1.045.005,64 eura. Osim za prvu dvojicu USKOK je zatražio produljenje istražnog zatvora za još 13 optuženih.

Vaša reakcija na temu