Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DETALJI STRAVIČNE SMRTI Izgorio dvije minute nakon hospitalizacije, pronađene šibice

DETALJI STRAVIČNE SMRTI Izgorio dvije minute nakon hospitalizacije, pronađene šibice

Brat blizanac je u šoku

Stjepan Slatina (48) u petak je, oko 12.25 minuta smješten u bolničku sobu na prvom katu muškog odjela u Specijalnoj bolnici Novi Marof. Medicinska sestra stavila mu je masku, spojila ga na kisik, pitala je li dobro i izašla iz sobe. Dvije minute potom u sobu ulazi čistačica i svjedoči stravičnom prizoru. Stjepan Slatina je izgorio, piše Jutarnji.

Što se dogodilo u međuvremenu, tijekom 120 stravičnih sekundi, utvrdit će istraga. Nezapamćena je ovo tragedija u bolnici, a vjerojatno i u Hrvatskoj. Da pacijent izgori jer je kisik, koji je primao kako bi mogao živjeti, raspirio vatru.

Iako policija ni Opća bolnica Varaždin nisu otkrili identitet nesretnika, Jutarnji saznaje da se radi o Stjepanu Slatini.

Uzrok tragedije će se tek utvrditi, ali prema podacima kojima raspolažemo, čini se da je Stjepan skinuo masku kako bi pripalio cigaretu. Upalio je šibicu i sve se zapalilo.

O cijelom su događaju iz Opće bolnice Varaždin, kojoj pripada i Specijalna bolnica Novi Marof, tek šturo izvijestili o događaju. U priopćenju između ostaloga piše da je u 'tragičnom događaju smrtno stradao pacijent na produženom liječenju u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof'.

Policija je u izvanrednoj vijesti dodatno izvijestila da je dojava o požaru na aparatu za kisik stigla u 12.29 sati, odmah nakon ručka. Policija tek treba istražiti što se dogodilo, jer sumnja se da je riječ o kvaru na uređaju ili sistemu. Bolnica, naime, kao i većina bolnica, ima jedan spremnik s kisikom, koji je cijevima razveden po bolnici. Zbog toga se pretpostavlja da bi, u slučaju kvara na sistemu, tragedija bila i puno veća jer se ne bi zapalio samo jedan krevet. Ovako se smatra da je moralo doći do nekog iskrenja u blizini kisika pored kreveta. Budući da su pronađene šibice i cigarete, pretpostavlja se da je nesretan čovjek htio zapaliti cigaretu.

Odmah nakon događaja, osoblje je ispraznilo pravi kat bolnice, na kojemu je izgorio pacijent.

Rano poslijepodne, netom nakon nesreće, u bolnici i oko nje, u parku bogatom raslinjem, čija je centralna zgrada nekoć bila dvorac, dominirala je tišina. Tek tihi razgovor policije s liječnicima u prizemlju muškog, preuređenog odjela bolnice. Pola sata kasnije, počeli su se sakupljati novinari, ali službenih izjava do kasnog poslijepodneva nije bilo.

Ivica i Štefica Slatina na svom idiličnom zagorskom bregu iznad Novog Marofa još u 16 sati nisu znali što se dogodilo Stjepanu. Kad smo im pokucali na vrata zadnje kuće u selu i pitali je li tu živio Stjepan, rekli su nam da jest. Nakon cijele minute razgovora shvatili da smo da oni ne znaju kakva je tragična sudbina snašla njihova brata i sina i kako je preminuo. Vijest smo im donijeli mi. Tugu je zamijenio šok.

- Zvala je liječnica oko dva sata i rekla da se dogodio incident i da je Stjepan preminuo. Spomenula je i policiju. Nije mi bilo jasno kakve policija ima veze sa smrću mog bolesnog brata, ali nisam stigao ništa pitati, jer je gospođa rekla da će se javiti kasnije, pozdravila je i poklopila - ispričao je za Jutarnji Ivica Slatina, brat blizanac sad pokojnog Stjepana.

Televiziju nisu gledali ni slušali radio. U tišini su oplakivali Stjepana. Velik je to šok bio kad su saznali da je on preminuo u požaru koji je rasplamsao kisik koji je udisao.

- Stjepan je prije četiri godine obolio na bubrege, oba su mu otkazala i bio je na dijalizi. Kasnije je dobio i karcinom želuca, jedna je bolest sustizala drugu. U utorak prije dva tjedna mu je bilo jako loše i završio je u varaždinskoj bolnici sa zapletajem crijeva, gdje su ga i operirali. Premješten je u Novi Marof, a jučer mu je opet pozlilo i opet je završio u Varaždinu. U tom ga je međuvremenu i brat tražio, ali ga nije bilo. Koji sat kasnije, zvala je doktorica - ispričala je majka Štefica.

Ona i njezini blizanci zajedno su živjeli u Orehovcu. Dečki se nisu ženili, od kad su počeli problemi sa bubrezima, Stjepan je u invalidskoj mirovini. Skromna je to obitelj, živjeli su od Stjepanove i majčine mirovine.

Ispred kuće bez fasade počela se graditi lijepa okućnica, s cijelom setom peka i roštilja.

- Stjepan je to počeo raditi i posvetio se tome. Možda se i prenaprezao. Možda je sve to bilo preteško za njegov želudac, možda je zato dobio zapletaj crijeva - muči sad majku je li ga trebala pokušati spriječiti u radovima.

Ono što nju i Stjepanova blizanca sad najviše zanima je kako se mogla dogoditi takva tragedija. Zanima to i ministra zdravstva, Vilija Beroša.

- Po dobivanju informacija o tragediji, odmah sam stupio u kontakt s bolnicom, županom i kolegama iz zdravstvene inspekcije kako bismo utvrdili sve činjenice i odredili daljnje korake. Nažalost, to neće vratiti preminulog pacijenta, ali će rasvijetliti okolnosti. Iako to ne može nadomjestiti gubitak obitelji u ovom teškom trenutku, bit će učinjeno sve da se utvrde činjenice - izjavio je Beroš.

Kako se neslužbeno saznaje, prvi rezultati istrage kriminalističke policije govore u prilog teorije da je kisik došao u dodir s otvorenim plamenom, najvjerojatnije sa zapaljenom šibicom, piše Jutarnji.

Vaša reakcija na temu