Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Direktor HTZ-a: Ne možemo govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj

Direktor HTZ-a: Ne možemo govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj

'Može se dogoditi situacija da već dođu u Hrvatsku sa slabim simptomima i onda se vrate nakon inkubacije u svoje zemlje i zabilježe zarazu od korone'

Gost dnevnika N1 televizije bio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Komentirao je navode njemačkih i talijanskih medija da su se njihovi maturanti zarazili koronavirusom tijekom boravka u Hrvatskoj i tijek dosadašnje sezone.

'Možemo biti zadovoljni s postignutim rezultatima koji jesu daleko od prošlogodišnjih, međutim s obzirom na cijelu situaciju, ne samo u Hrvatskoj nego i na europskim tržištima, mislim da možemo biti itekako zadovoljni. Brojke pokazuju da smo sada skoro na 50 posto prošlogodišnje sezone, to su kumulativni rezultati od siječnja do danas', komentirao je predsjednik HTZ-a Kristjan Staničić. 

Nastavlja da se turistički promet intenzivirao u sedam dana kolovoza jer se potkraj srpnja pojačao avio promet prema Hrvatskoj. To ga veseli jer su na splitsko i dubrovačko područje zbog toga počeli dolaziti turisti.

Komentirao je i napise njemačkih i talijanskih medija da su im se maturanti iz Hrvatske vratili s koronom.

'To su informacije koje kolaju u međunarodnom javnom prostoru i mi na sve te informacije reagiramo, reagirali smo i na austrijskom tržištu, s MVEP-om smo se uključili u task force pa putem diplomatske mreže pokušavamo reagirati.

'Ne možemo govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj jer to nije potvrđeno, može se dogoditi situacija da već dođu u Hrvatsku sa slabim simptomima i onda se vrate nakon inkubacije u svoje zemlje i zabilježe zarazu od korone.

Turistički radnici su disciplinirani i svi se pridržavaju mjera i socijalne distance i dezinfekcije i svih propisanih mjera i to je preduvjet da budemo u poziciji bilježiti bilo kakav turistički promet, to je preduvjet da smo u ovom trenutku u odnosu na konkurenciju sigurna destinacija i ako epidemiološka situacija ostane na ovoj razini ili bolja onda je za očekivati da će kolovoz biti znatno bolji u odnosu kako smo procjenjivali prije mjesec dana', ističe Staničić.

Kaže da bilježe više individualnih gostiju nego organiziranih dolazaka. A ti su turisti smješteni u privatnim apartmanima, dobro su popunjeni kampovi i mali hoteli pa se nada da će se taj trend nastaviti i do kraja kolovoza.

Za sljedeću sezonu kaže da se već intenzivno radi na promociji, imali su sastanak s novom ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, pokrenuli su aktivnosti u pripremi posebnih prezentacija i marketinških aktivnosti, odradili nekoliko video sastanaka s najvećim turoperatorima i načelno dogovorili suradnju za 2021. godinu.

Vaša reakcija na temu