Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK Dodijeljene nagrade HGK za najbolja održiva poduzeća

Dodijeljene nagrade HGK za najbolja održiva poduzeća

U Zagrebu započeo najveći poslovni skup o održivosti Podržimo održivo

'S pravom možemo reći da živimo u vremenu koje nas potiče na promjene. Na pragu smo nove industrijske revolucije, ali i društvene evolucije koja će izmijeniti naš odnos prema novostvorenim vrijednostima, raspoloživim resursima, ali i odnosima u društvu. Tome je posvećena ovogodišnja konferencija, transformaciji na djelu. Procesu kojeg smo započeli i čiji su prvi koraci savladani, a izvjesne dvojbe i otvorena pitanja, odgovorena', poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na petom, jubilarnom izdanju konferencije HGK Podržimo održivo, koja se održava 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi. 

Istaknuo je da će tvrtke koje prepoznaju dugoročne koristi održivosti – poput veće otpornosti na tržišne šokove i privlačenja ekološki osviještenih potrošača – biti one koje će predvoditi ovu tranziciju.

Da su autentičnost, transparentnost i stvarna posvećenost ključni za uspjeh, potvrđuju i ovogodišnji dobitnici nagrada za održivost. HGK je ove godine po drugi put dodijelila nagrade za izvanredna postignuća u ESG praksama u Hrvatskoj: ESG rating HGK na konferenciji Podržimo održivo. U kategoriji ESG rating HGK za najbolju održivu malu tvrtku dobitnik je Premifab. Siemens Energy je dobitnik u kategoriji najbolje održive srednje tvrtke. ESG rating HGK za najbolju veliku održivu tvrtku otišao je u ruke tvrtke Muraplast. U kategoriji najbolje održive javne tvrtke dobitnik su Hrvatske ceste. Erste banka dobitnik je nagrade ESG rating HGK u kategorije najbolje održive financijske institucije. U kategoriji ESG ratinga HGK za najbolji primjer održivog poslovnog modela nagradu je dobila tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori.

Autor fizičke nagrade je akademski umjetnik Silvio Vujičić. Prošle godine fizička nagrada nastala je recikliranjem aluminijskih odbačenih predmeta, dok je ove godine odabran reciklirani tekstil u suradnji s Regeneracijom iz Zaboka. Svaka nagrada sadrži neku materiju izdvojenu iz tog proizvodnog sistema, kojoj je dan novi identitet i funkcija unutar slojeva stakla.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković istaknula je da najčešće održivost komentiramo u kontekstu zelenih ciljeva, ali kada govorimo o održivosti trebamo razmišljati što to znači i u kontekstu gospodarskog napretka i socijalne pravednosti. 

'O zelenoj tranziciji treba govoriti na razumljiv način, to nije apstraktni konstrukt, već nešto što treba biti svima razumljivo. Vlada putem ovog Ministarstva uspostavlja i nove instrumente koji se ne financiraju uplatama zemalja članica, već trgovanjem emisijskim jedinicama', poručila je ministrica te istaknula da će razvijati nove financijske instrumente koji mogu pomoći perspektivnim gospodarstvenicima da postignu određene ciljeve, da primjene nove tehnologije, da testiraju svoje inovacije.

Dva dana vrhunskih međunarodnih i domaćih stručnjaka

Zelena tranzicija proces je kojim se uništavaju stare strukture te podrazumijeva sustavnu promjenu i holistički pristup. Poruke su to jednog od prominentnijih govornika ovogodišnjeg izdanja konferencije HGK Podržimo održivo, bivšeg finskog premijera i jednog od najutjecajnijih finskih lidera u modernoj povijesti. Kada je Esko Aho preuzeo svoju poziciju, susreo se s izazovima koji ni nama danas nisu nepoznanica, kao što su poteškoće s udjelom industrijske proizvodnje i radnom snagom. Proces ekonomske transformacije veže i uz strpljenje i uz bolne promjene jer se ipak radi o korjenitoj promjeni i novoj paradigmi.

'U današnjem svijetu održivost ima tri glavne dimenzije: fiskalnu i financijsku, okolišnu i demografsku. Sve predstavljaju veliki izazov za gospodarstvo i društvo i sve su usko povezane. Snažno vjerujem da tehnološka revolucija pruža alat za savladavanje današnjih izazova. Kako bi se maksimalno iskoristile prednosti znanosti i tehnologije, moramo hitno i istovremeno provesti radikalne strukturne reforme u institucijama javnog sektora i u privatnom sektoru', poručio je Aho.

Drugoga dana konferencije sudionici će moći čuti o net zero transformaciji od Monice Arraye, stručnjakinje s više od 25 godina iskustva u održivosti i klimatskim akcijama. Bit će riječi o financijskih i investicijskoj perspektivi ESG čimbenika, kao i o vrhunskim domaćim održivim projektima.

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je konferenciju Podržimo održivo 2019. godine s ciljem stvaranja jedinstvene platforme za suradnju, učenje i razvoj transformativnih strategija u održivosti koje će oblikovati otporniju i sigurniju budućnost. Kroz bogat program panela i diskusija, sudionici će imati priliku čuti primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija. 

Konferenciju su podržali Visa kao platinasti partner, Erste kao zlatni partner, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao srebrni, INA i NEXE kao brončani partner te Europska investicijska banka, Europska komisija i Ministarstvo financija kao institucionalni partneri. Prijatelji i izlagači konferencije su Badel 1862, Coca Cola Hrvatska, Croatia Airlines, E.ON Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, Hauska&Partneri, Prostoria i Zagrebački holding.

Vaša reakcija na temu