Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DOMOVINSKI POKRET: Što poduzeti po pitanju logoraša koji su bili zatočeni u Srbiji?

DOMOVINSKI POKRET: Što poduzeti po pitanju logoraša koji su bili zatočeni u Srbiji?

'Ovo je pitanje koje se jednom zauvijek mora riješiti!'

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić s pravnim  zastupnikom i odvjetnikom Centra dr. Ivana Šretera Berislavom Živkovićem, danas je u  Hrvatskom saboru održao konferenciju za medije.  

'Preko Centra dr. Ivana Šretera kontaktirao sam svoje prijatelje  koji su kao i ja prošli kroz srpske logore te angažirao gospodina Živkovića da nas zastupa i pokrene  odštetni zahtjev u korist logoraša. Nažalost, dobili smo odbijenicu s obrazloženjem da je potrebno  pokrenuti privatne parnice. 

Doživjeli smo da je hrvatska policija uhitila jednog od naših ispitivača iz  logora, zloglasnog Vojislava Medića koji je osuđen prvostupanjskom presudom te smo smatrali kako  će to biti početak zadovoljenja pravde prema logorašima, no nažalost prevario sam se. Dat ću vam  jedan primjer kako se hrvatski sudovi odnose prema hrvatskim braniteljima. 

Oni Srbi koji su tijekom  rata prošli kroz hrvatske zatvore dobivali su odštete u milijunskim iznosima, a Hrvati koji su u srpskim  logorima ubijani, mučeni, ponižavani, nisu dobili apsolutno nikakvu odštetu. Ne čudi me odnos Srbije  i njenih sudova prema hrvatskim braniteljima i logorašima, no jako me čudi odnos hrvatskih sudova  prema tim istim logorašima.  

Centar dr. Ivana Šretera stoga želi maksimalno pomoći hrvatskim logorašima u zadovoljenju pravde.  Preko Centra podneseno je 13 kaznenih prijava protiv 100 ljudi za koje postoji osnovana sumnja o  počinjenju ratnih zločina. Zahvaljujući Centru otkrivene su i dvije nove lokacije za koje postoji  osnovana sumnja da su se na njima dogodila pogubljenja hrvatskih civila od strane četnika. Centar je  nedavno bio meta ružnih napada od strane pojedinaca koji su sudjelovali u kampanji za  unutarstranačke izbore u Domovinskom pokretu. Centar nije dobio ni centa javnog novca, već se  isključivo financira putem donacija. 

Centar dr. Ivana Šretera nastavlja još jače s radom, a  najavljujem i nove kaznene prijave o kojima ćete uskoro imati prilike saznati više', zaključuje  Mlinarić.  

Nazočnima se obratio i Berislav Živković te objasnio: 'Podnijeli smo pravne zahtjeve o isplati odštete  logorašima koji su prošli kroz srpske logore uz navođenje točnih novčanih iznosa, u skladu s onim  iznosima koje je Hrvatska isplatila Srbima koji su bili zatočeni po hrvatskim zatvorima, a kriterij je bio  508 eura po danu zatočeništva. Logori su se nalazili u Stajićevu i Srijemskoj Mitrovici - dakle  zarobljenici su odvođeni iz Hrvatske u drugu državu. Još jedna važna činjenica je ta da se zatočenike  sustavno ubijalo, premlaćivalo, mučilo u tim srpskim logorima pod patronatom JNA koja je bila pod  kontrolom Srbije kao pravne sljednice SFRJ. 

No glavni problem leži u sljedećem, Županijski sud u  Osijeku uputio je logoraše prema građanskim sudovima u Hrvatskoj, no ni jedan sud u Hrvatskoj  prema međunarodnom pravu nema legalitet suditi drugoj državi. Dakle, nakon odbijenice kaznenog i  građanskog suda, ostaje opcija tužbe na sudu u Srbiji. Imamo primjer gdje je udruga logoraša  podnijela stotinjak kaznenih prijava sudovima u Srbiji protiv počinitelja ratnih zločina nad civilima u  logorima, no nikada ni jedna presuda nije donijeta. Naime, država Srbija tvrdi kako ona nema ništa s  onim što se događalo ranih 90-ih na području bivše Jugoslavije te da se zapravo radi o građanskom  ratu unutar SFRJ. Postavlja se stoga pitanje što je činiti onima koji su iz Hrvatske odvedeni u srpske  logore i tamo bili zatočeni i mučeni mjesecima. 

Na koji način isplatiti odštetu tim ljudima? Hrvatska  je donijela zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata čime je u velikoj mjeri obeštetila one koji su  bili zatočeni po hrvatskim zatvorima, no što onda poduzeti po pitanju logoraša koji su bili zatočeni u  Srbiji? Ovo je pitanje koje se jednom zauvijek mora riješiti'.


Vaša reakcija na temu