Foto: Screenshot DOMOVINSKI POKRET Dolazimo u Knin, ali nećemo sudjelovati u Milanovićevoj i Plenkovićevoj predstavi

DOMOVINSKI POKRET Dolazimo u Knin, ali nećemo sudjelovati u Milanovićevoj i Plenkovićevoj predstavi

Naveli su razloge zbog kojih će Oluju obilježiti izvan službenog protokola

Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno Miroslavom Škorom, u pratnji saborskih zastupnika i županijskih povjerenika Domovinskog pokreta, posjetit će Knin u srijedu, 5. kolovoza 2020., u povodu 25. obljetnice akcije Oluja. Zapalit će svijeće i položiti vijenac za poginule i nestale branitelje kod Spomenika Oluja 95. Poručili su kako neće sudjelovati u službenom državnom protokolu u Kninu, iz više razloga.

- Predsjednik RH Zoran Milanović ne želi HOS u službenom protokolu, a među saborskim zastupnicima Domovinskog pokreta je i general HOS-a Ante Prkačin. Prisustvom na ceremoniji koju na ovaj način uvjetuje Zoran Milanović, a bespogovorno prihvaća premijer Andrej Plenković, teško bismo uvrijedili našeg zastupnika i sve druge žive i poginule branitelje koji su pod HOS-ovim znakovljem branili Hrvatsku - poručuju.

Kao drugi razlog navode 'Odluku stožerokracije, prostor na kojem će se održavati službeni dio obilježavanja Dana pobjede bit će ograđen, čime se hrvatskom narodu ograničava proslava pobjede njegove vojske u sklopu službenog protokola. Mi pobjedu želimo slaviti s narodom.'

Kao treći razlog navode to što se proslava održava u iznimno ranom, prijepodnevnom terminu koji građanima koji bi došli izdaleka predstavlja objektivnu prepreku. Poručuju kako je termin kao da je osmišljen kako bi u ceremoniji sudjelovalo što manje ljudi. Smatraju da se stoga od ovog radosnog događaja koji bi trebao biti proslava stvara predstava osujećena od nacionalnog naboja, više nalik komemoraciji.

- Dojam komemoracije ostavljaju i istupi HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera SDSS-a, koji ovih dana u prvi plan stavljaju pojedinačna negativna iskustva predstavnika jednog dijela srpske manjine, umjesto aktera koji su višegodišnju patnju svih hrvatskih državljana okončali veličanstvenom vojnom akcijom. Umjesto proslave velebne pobjede, 25. obljetnica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije. Domovinski pokret odbija davati legitimitet onome što je trebala biti proslava hrvatske pobjede, a pretvoreno je u komemoraciju srpskih žrtava. Poštujemo sve žrtve, ali na 25. godišnjicu Oluje u prvom planu ne mogu biti izjednačavanje krivnje i pretvaranje agresora u žrtvu - četvrti je razlog.

Na petom mjestu ističu kako 'umjesto branitelja poput našeg generala Prkačina, u prvim redovima dobrodošli su predstavnici stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, a koja je jezičac na vagi u vladajućoj koaliciji'. 

- Štoviše, vladajući sada na silu žele izjednačiti mnogobrojne hrvatske žrtve velikosrpske agresije sa stradanjem u Gruborima, pa i u Dvoru na Uni. Sramotni pokušaj izjednačavanja žrtve peti je razlog odbijanja sudjelovanja u službenom protokolu, posebno ima li se u vidu kako za, primjerice, one u Dvoru na Uni nikada nije dokazano da su stradale od hrvatske ruke - poručuju.

Zaključuju kako su posljednji, ali ne i najmanje bitni, stavovi Milorada Pupovca prije Oluje. U intervjuu Feralu 5. rujna 1994., poručuju, Pupovac jasno dao do znanja da se zalaže za legalizaciju SAO Krajine, koju ne naziva takozvanom, da se zalaže za legalizaciju okupacije Hrvatske nastale na ratnom zločinu, od Vukovara preko Škabrnje do Dubrovnika. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71721, "");
Pregledaj komentare