Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Dramatična deložacija traje već 48 sati

Dramatična deložacija traje već 48 sati

Sin ne može u kuću u kojoj je njegova majka okružena zaštitarima

Tvrtka Severitas, u vlasništvu braće Turića, tvrdi da ima pravo na kuću iz koje pokušava izbaciti Miljenku Strjački.

Sve je počelo još jučer ujutro kada su zaštitari silom ušli u posjed, a kulminiralo kada je u večernjim satima stigao sin Antun Strjački, želeći doći do 65-godišnje bolesne majke Miljenke, objavio je RTL.

Već 48 sati traje pokušaj deložacije u kući obitelji Strjački u Zaprešiću. Dramatične scene RTL je snimio još jučer kasno navečer, dok je Antun Strjački pokušavao ući u svoju kuću u kojoj se još uvijek nalazi njegova majka okružena unajmljenim zaštitarima.

Ona, pak, odbija izići tvrdeći da je deložacija nezakonita. 

'Uzeli ste nam dostojanstvo i poštovanje!', vikao je Strjački.

'Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem', kazao je za RTL.

Kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas u vlasništvu braće Željka i Branka Turića. RBA je obitelji ovršila nekretninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore godinama. 

Prije dva tjedna obitelj je već deložirala RBA Zadruga, no kako sporovi nisu okončani, Antun Strjački ponovno je ušao u kuću, zajedno s majkom koja je onkološka pacijentica i ocem koji je trenutno na putu.

'Severitas d.o.o. nikad nije bio stranka u ovršnom postupku kao treća strana u ovršnom postupku za useljenje. Niti je ikada bio u posjedu nekretnine. Smatram da je ulazak koji se desio jučer protivan svim zakonskim propisima', kaže odvjetnica Sanja Dozet

Braća Turić, koja su angažirala zaštitare, ne žele pred kameru, a u telefonskom razgovoru tvrde da su oni vlasnici kuće, da je obitelj u njoj protuzakonito i da su njihovi svi sporovi pravomoćno okončani. 

Da ne postoji nalog za deložaciju koju Turići žele nasilno provesti, potvrdila je i predsjednica nadležnog općinskog suda u telefonskom razgovoru, kao i da je predmet još uvijek u odlučivanju drugostupanjskog suda, no obećani pismeni odgovor do zaključenja priloga nije stigao.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je nekoliko puta intervenirala na ovoj adresi, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela. Nesretna scena u kojoj 65-godišnja Miljenka Strjački ostaje zatočena u svojoj kući, na taj način pružajući otpor plaćenim zaštitarima, nastavlja se.

RTL doznaje da je danas na Viru tvrtka Severitas pomoću zaštitara također deložirala jednu gospođu, što je potvrdio i sam Željko Turić u telefonskom razgovoru.

I to nisu jedine nekretnine koje je tvrtka Severitas otkupila od RBA zadruge, otkupili su i desetke drugih, također za trećinu stvarne cijene, iako u njima nisu okončani ovršni postupci.

Puno je upitnika vezano uz ovu situaciju i nejasnoća u pravosudnom sustavu. Kako je moguće da se prodaju nekretnine koje su predmet sudskih sportova i da se ljudi izbacuju iz nekretnina koje im još uvijek nisu pravomoćnom presudom oduzete?

Ne zna policija što bi, ne zna ni sud...

Danas su novinari RTL-a razgovarali s predsjednicom nadležnog općinskog suda u Novom Zagrebu, koja im je rekla da u ovom konkretnom slučaju deložacija nije njihova nadležnost. Policija također nema po kojoj osnovi postupati. Na pitanje čija je onda nadležnost predsjednica suda nema odgovor.

Inače, odvjetnica obitelji Strjački je prije njihove deložacije predala sudu zahtjev za izuzećem i sutkinje, i predsjednice suda, i sudskog ovršitelja zbog mogućeg sukoba interesa. RTL nije od predsjednice općinskog suda dobio odgovor na pitanje što je s tim zahtjevom.

Vaša reakcija na temu