Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash DRŽAVNA POTPORA Komisija odobrila hrvatski program u vrijednosti od 500 milijuna eura za potporu poduzećima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

DRŽAVNA POTPORA Komisija odobrila hrvatski program u vrijednosti od 500 milijuna eura za potporu poduzećima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Sastojat će se od ograničenih iznosa ili potpore likvidnosti

Europska komisija upravo je odobrila hrvatski program u vrijednosti do 500 milijuna eura za potporu poduzećima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Komisija je zaključila da je hrvatski program potreban, primjeren i proporcionalan kod otklanjanja ozbiljnih poremećaja u hrvatskom gospodarstvu, a odobren je na osnovi Komisijinog Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama od ožujka 2022.

Hrvatska je na temelju Privremenog okvira Komisiji u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu prijavila program potpore poduzećima koja posluju u Hrvatskoj u vrijednosti do najviše 500 milijuna eura. Ova mjera bit će dostupna svim sektorima pogođenim trenutnom krizom osim kreditnim i financijskim institucijama, a provodit će je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Potpora će se sastojati od ograničenih iznosa ili potpore likvidnosti – bilo izravnim ili subvencioniranim zajmovima, ili pak subvencijom kamatnih stopa.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: 'U ovom razdoblju snažnih poremećaja u funkcioniranju tržišta hrvatskim programom vrijednim do 500 milijuna eura dat će se poticaj privatnim bankama na kreditiranje i tako osigurati potrebna likvidnost poduzećima pogođenima aktualnom geopolitičkom krizom. I dalje smo solidarni s Ukrajinom i njezinim narodom. Ujedno nastavljamo blisko surađivati s državama članicama kako bismo osigurali pravodobnu, koordiniranu i učinkovitu provedbu nacionalnih mjera potpore te zaštitili jednake uvjete na jedinstvenom tržištu'.

Više informacija može se pronaći na poveznici.

Vaša reakcija na temu