Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot N1 Fizičar objasnio kada treba piti tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

Fizičar objasnio kada treba piti tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

'Kod bacanja nuklearne bombe ima malo fisijskog goriva, urana ili plutonija, ne govorimo o tonama kao kod nuklearke'

Nuklearni fizičar Tonči TadićN1 Studiju uživo govorio je o razornim posljedicama nuklearnog rata, a također je pojasnio kada bi trebalo piti tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe, a kada je to besmisleno. On ističe da su ove tablete od pomoći samo ako je izvor radijacije nuklearna elektrana.

Osvrnuo na odluku Poljske da dijeli građanima tablete joda, navodeći da one pomažu samo u slučaju kad je izvor radijacije eksplozija nuklearne elektrane, ali ne i u slučaju nuklearnih bombi.

'Radioaktivni jod nastaje unutar nuklearke radi dugotrajnog rada. Ako je ona pogođena i eksplodira, jod počne gorjeti i rasipa se u okoliš ili stratosferskim strujama ide dalje i tada treba piti tablete joda. Dakle, tablete joda dolaze u igru samo ako su pogođene nuklearke', pojašnjava Tadić.

'Kod bacanja nuklearne bombe ima malo fisijskog goriva, urana ili plutonija, ne govorimo o tonama kao kod nuklearke, i reakcija ne traje mjesecima ili godinama nego par mikrosekundi i ne stigne se razviti jod. Prema tome, besmisleno je piti jod kad eksplodira nuklearna bomba. Zašto Poljaci piju tablete joda? Jer jedine dvije nuklearke černobilskog tipa u Ukrajinu su te dvije uz granicu s Poljskom', kaže.

'Nuklearno oružje mi je odvratno i smatram da bi ga trebalo izbaciti iz upotrebe, ali moramo znati kako funkcionira da upozorimo druge', zaključio je Tadić.

Vaša reakcija na temu