Foto: Veljko Martinović Gari Cappelli: Bez avioprometa jug Hrvatske neće imati bolju sezonu od lanjske

Gari Cappelli: Bez avioprometa jug Hrvatske neće imati bolju sezonu od lanjske

'Brojke dokazuju da je bolje cijepiti se'

Gari Cappelli bio je ministar turizma, u aktualnom sazivu sabora je HDZ-ov zastupnik, a na skorim lokalnim izborima stranka ga kandidira za župana Primorsko-goranske županije, javlja N1.

Riječ je o županiji koja, osim Zagreba, ima vrlo tešku epidemiološku situaciju.

'Ja sam upozoravao nedavno da smo daleko ranije morali reagirati. Zato i postoje županije da reagiraju, sviđalo se to kome ili ne na nacionalnoj ili nekoj drugoj razini', kazao je za N1.

Cappelli je rekao i to da župan mora biti prisutan u svim medijima, lokalnim i nacionalnim, te je upozorio: 'Smrtonosan je to val. Svaka 45. osoba možda će umrijeti.'

Istaknuo je Istru kao županiju u kojoj se u epidemiji djelovalo proaktivno: 'Možda se nekome to nije sviđalo, možda su nekada bili i u sukobu s Nacionalnim stožerom, ali odluke se moraju donositi brzo i odgovorno. Ali čekati, čekati, čekati, što je praksa u našoj županiji, da netko drugi riješi problem…'

'Lokalni stožer je dao do znanja da nešto žele promijeniti'

U Primorsko-goranskoj županiji kazao je da je očito došlo do određenog opuštanja građana, rekao je da su došli i neki turisti, a na konstataciju voditeljice da je Stožer Istarske županije tražio od nacionalnih vlasti da mu se dopusti prilagođavanje regionalnih epidemioloških mjera u odnosu na lokalne prilike, što ga odbili, Cappelli je rekao:

'Ali mnoge stvari im je dozvolio. Od nastave, prvi su oni krenuli s nastavom od kuće. Prve inicijative za neka žešća zatvaranja oni su pokrenuli. Dali su do znanja da nešto žele promijeniti. Ako im netko nije dozvolio, to je druga priča.'

A kad nacionalna razina ne dopusti, dodao je: 'Onda se zna tko je sutra-prekosutra odgovoran.'

'Brojke dokazuju da je bolje cijepiti se'

Stanje s cijepljenjem u Hrvatskoj komentirao je kroz probleme s nabavom cjepiva na razini EU, koje je, kako je istaknuo u nekoliko navrata, Hrvatska dio.

'Ove neke stvari koje se događaju zbog neiskustva - ne bih rekao zbog neznanja, nego zbog neiskustva - i određenih okolnosti koje ne možemo kontrolirati ni mi sami ni na razini EU, ne bih rekao da je svatko išao za sebe nešto drugačije', rekao je.

'Premijer je inzistirao na tome da se nabavi određeni broj Pfizerovog cjepiva, što je na kraju i napravio', kazao je.

'Ako je struka u Hrvatskoj rekla da nema razloga da se dalje ne cijepi AstraZenecom, ja sam tu zadnji meritoran koji ću reći da je to redu ili nije. Malo zbunjujuće jest, ali brojke dokazuju da je bolje cijepiti se', rekao je Cappelli.

Za 'covid-putovnice' podsjetio je na prilike uoči turističke sezone u ljeto 2020.

'Hrvatska je bila prva koja je prošle godine, neću reći, izmislila, ali skrojila propusnicu digitalnog karaktera. Ministarstvo turizma i MUP napravili su posebne žute linije prolaza, tako da su svi turisti unaprijed znali koja im je najbliža ruta do odredišta, gdje uzeti gorivo', kazao je i dodao: 'Mi smo u svakom trenutku znali gdje se nalazi koji turist. To je dalo dodatnu sigurnost turistima, zato ih je bilo oko 50 posto.'

'Bez avioprometa jug Hrvatske neće imati bolje rezultate nego prošle godine'

Cappelli je rekao i to da nije na mjestu prošlogodišnje rezultate turističke sezone uspoređivati s 2019., koja je bila rekordna, nego s onom iz 2018., zato što se 2019. mnogo toga dobrog poklopilo. Za sezonu 2021. rekao je da je za Hrvatsku važno da profunkcionira aviopromet.

'Bez avioprometa jug Hrvatske, Dubrovnik i većim dijelom Split, neće imati ništa bolje rezultate nego prošle godine.'

Voditeljica je podsjetila da nemali broj turističkih radnika strepi da se nedovoljno brzo pripremamo za sezonu, da su drugi već daleko odmakli, na što je bivši ministar turizma odgovorio:

'Prošle godine u ovo doba slična pitanja i kritike išli su i meni, govorilo se da je Grčka pripremljenija, da se pripremaju Sardinija i drugi.'

Rekao je da su neke od tih kritika bile dobronamjerne, neke da nisu bile takve, ali u svakom slučaju:

'Na kraju Grčka nije imala ni 20 posto onoga što je imala 2019.'

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(94380, "");
Pregledaj komentare
29