Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook Gasi se šećerana Viro

Gasi se šećerana Viro

Zadnji radnik iz pogona ugasit će svjetlo

Gasi se virovitička šećerana Viro. U petak je za preostalih 60 zaposlenih zadnji radni dan, piše danica.hr.

'Ondje će netko tko ostane zadnji danas ugasiti svjetlo', upozorila je SDP-ova saborska zastupnica iz Virovitice Martina Grman Kizivat.

Romana Nikolić (SDP) tvrd kako bi ista sudbina mogla zadesiti i Tvornicu šećera Osijek, zbog čega bi bez posla moglo ostati oko 200 radnika, a Marina Opačak Bilić dodaje da sličan scenarij čeka i Sladoranu Županja.

Inače, tri domaće šećerane tijekom udružile su se u krovnu tvrtku Hrvatska industrija šećera.

Viro grupa (Viro i Sladorana Županja) Marinka Zadre kontrolira 60 posto, a Tvornica šećera Osijek koja je u sastavu Žito grupe Marka Pipunića 40 posto dionica.

Bez posla bi od 2019. do iduće godine, tako, u šećernoj industriji u Hrvatskoj moglo ostati čak 600 radnika i mnogo kooperanata koji su uzgajali šećernu repu.

Zbog velikog pada cijene šećera na tržištu i žestoke konkurencije u Europskoj uniji, ali i manjka sirovine, Viro je ugasio preradu šećerne repe u Virovitici, a većina od 180 radnika ostala je bez posla još lani.

Predstečajni postupak dodatni je kamen oko vrata Viro grupi i ovog časa se ne vidi izlaz iz kraha koji bi se vrlo brzo mogao dogoditi.

Vaša reakcija na temu