Foto: Screenshot: N1 Glasnogovornik DIP-a: Dosad je 539 osoba u samoizolaciji zatražilo mogućnost glasovanja

Glasnogovornik DIP-a: Dosad je 539 osoba u samoizolaciji zatražilo mogućnost glasovanja

Glasači imaju rok do sutra u podne da se prijave za glasovanje od kuće

Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski bio je gost Dnevnika N1 Televizije.

Za glasovanje se prijavilo 539 osoba koje su u samoizolaciji, a ukupno se 1730 osoba prijavilo za glasovanje od kuće, rekao je Hojski i poručio kako su to podaci od danas prijepodne te dodao kako glasači imaju rok do sutra u podne da se prijave za glasovanje od kuće. 

Što se tiče glasovanja osoba koje su zaražene koronavirusom, Hojski je kazao kako još nemaju egzaktne podatke, no kako je tridesetak osoba iz slavonskih županija koje su zaražene izrazilo želju za glasovanje.

Hojski poručuje kako će se na sve pozive građana sutra izaći u skladu s tehničkim uputama. 

Upitan kako to da nisu iste mjere za glasovanje osoba koje su u samoizolaciji i onih koji su potvrđeno zaraženi koronavirusom, Hojski odgovara: 'Nisu iste mjere jer smo imali direktne upute HZJZ-a da ne mogu biti iste mjere. Da je bilo više sluha ili više vremena, mogle su se raditi razne kombinacije. Mislim da smo našli jedno optimalno rješenje. Birački odbori u ovom trenutku moraju imati sigurnost da neće biti zaraženi'. 

'Napravili smo to što smo mislili da je nabolje. Nismo to napravili brzopleto i preko koljena. Kad imate zahtjeve epidemiologa da određene stvari moraju biti, probate ih uklopiti u cijelu priču', dodaje. 

Govoreći o biračkim odborima, Hojski je kazao kako su tu imali manjih problema i kako je bilo nekih stotinjak zamjena, ali kako je to sada riješeno. 

O glasovanju u bolnicama Hojski kaže kako ljudi u bolnicama nisu glasovali niti na jednim izborima i kako tamo neće biti organizirano glasovanje. 

Poručuje kako DIP ima uobičajene dojave o kršenju izborne šutnje. 

'To su uglavnom mailovi, SMS poruke, telefonski pozivi, a imate i objave na društvenim mrežama kojima se agitira za pojedinog kandidata', pojašnjava. 

Potvrdio je kako će DIP u 21 sat krenuti s objavom rezultata, ali kako će u tim rezultatima biti obrađeno 15-10 posto biračkih mjesta. Očekuje kako će oko 23 ili 24 sata imati obrađeno oko 70 posto glasačkih listića i sve moli za strpljenje, s obzirom na to da je brojanje glasova kompleksnije nego što je to bilo na predsjedničkim izborima. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69368, "");
Pregledaj komentare
29