Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Grba Bujević o rastu broja oboljelih: 'Imali smo već jedan skok, pa se stabiliziralo'

Grba Bujević o rastu broja oboljelih: 'Imali smo već jedan skok, pa se stabiliziralo'

Moguće je da se virus ponovno vrati najesen

Nakon najvećeg porasta broja oboljelih od početka epidemije, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević kaže da će daljnje brojke ovisiti o ponašanju građana i pridržavanju mjera, donosi Dnevnik.hr.

'Sad smo doživjeli ovaj skok, imali smo već jedan pa se to stabiliziralo. Govorili smo svima da ostanu doma i nakon ovog sad skoka moja poruka svima je – ostanite doma', poručuje Grba Bujević.

Načelnica Stožera kaže da hrvatski zdravstveni sustav 'u ovom trenutku može odgovoriti na izazov, koliko god on bio velik'.

Objasnila je da sve zarazne bolesti zahvaća sve dobne skupine, no kada je riječ o djeci zaraženoj koronavirusom, Grba Bujević kaže da zasad nema dovoljno epidemioloških podataka o prethodnom zdravstvenom stanju oboljele djece.

'I ona nažalost obolijevaju i od malignih bolest i mogu biti imunokompromitirani. Nemamo još dovoljno podataka da bi mogli sa sigurnošću reći zašto je zahvatilo djecu. Pretpostavljamo da je to zato jer su i ona bila bolesna, kao i stariji ljudi, i da je virus bio samo dodatak njihovu zdravstvenu stanju', rekla je.

Na pitanje kakav bi scenarij mogao uslijediti ako se virus ponovno vrati tijekom jeseni ili zime, Grba Bujević kaže da je to moguće, ali da će tada postojati više znanja o ovom virusu. 'Moći ćemo neke stvari predvidjeti drugačije i svakako znati više. Ako se bude to dogodilo na jesen, svaki dan ćemo se pripremati', rekla je.

'Nadamo se da se to neće dogoditi', zaključila je Maja Grba Bujević za Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu