Foto: HRT Grlić Radman: Žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u

Grlić Radman: Žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u

'Ministarstvo obrane snažno podupire uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane'

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je bio domaćin videokonferencije posvećene doprinosu žena miru i sigurnosti na kojoj je istaknuo da žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u. 

Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 21. travnja 2021., godine kao domaćin na video-konferenciji posvećenoj doprinosu žena miru i sigurnosti (Women’s Contribution to Peace and Security: Lessons Learned and Challenges Ahead).

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Ministarstvom obrane u okviru ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Američko-jadranskom poveljom (A5).   

Sudionicima konferencije uvodno su se obratile bivša Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i izvršna direktorica Georgetown instituta za Žene, mir i sigurnost Melanne Verveer, istaknuvši važnu ulogu žena u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti u svijetu. Na prvom panelu visoke razine potvrđena je predanost država članica A5 provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti i srodnih rezolucija.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju istaknuo kako Republika Hrvatska cijeni doprinos koji žene mogu dati ukupnoj sigurnosti i stabilnosti društva te na nacionalnoj razini poduzima mjere za povećanje njihove zastupljenosti u politici i sigurnosnom sektoru, predviđene u Nacionalnom akcijskom planu provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti, te srodnih rezolucija, za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Nadalje, naveo je NATO savez, Europsku uniju i SAD kao snažan oslonac i važne partnere u zajedničkim naporima u ostvarenju ravnopravnosti spolova, te naglasio kako je Hrvatska u svoje vanjskopolitičko djelovanje te politiku međunarodne humanitarne pomoći i razvojne suradnje trajno ugradila načela ravnopravnosti spolova. Istaknuo je i visoku zastupljenost žena u hrvatskoj diplomaciji, navodeći činjenicu da žene zauzimaju više od 50% rukovodećih položaja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Državni tajnik pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop podsjetio je kako upravo članstvo u NATO-u podrazumijeva i brigu o razvoju društva u cijelosti te je istaknuo kako Republika Hrvatska  od Domovinskog rata pa sve do danas nosi vrijedno iskustvo važnosti sudjelovanja žena u oružanim snagama jedne države, ali i u obrambenom resoru u cijelosti.

'Ponosni smo na činjenicu da u Ministarstvu obrane žene zauzimaju gotovo 40 posto rukovodećih mjesta. Ministarstvo obrane snažno podupire uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane. Sudjelovanje žena u oružanim snagama, na svim razinama i u svim ulogama, ključ je za uspješnost i daljnji razvoj i napredak', rekao je Jakop.

'Još uvijek moramo raditi na uklanjanju svih prepreka koje eventualno sprečavaju žene da ostvare svoj puni potencijal u vojnoj karijeri. Sudjelovanje žena u oružanim snagama, na svim razinama i u svim ulogama, ključ je za njihovu uspješnost i daljnji razvoj i napredak', dodao je Jakop i naglasio kako je upravo u obrambenom sektoru najzahtjevnije provoditi politiku ravnopravnosti spolova.

Aktivnosti i iskustva svojih država vezana uz doprinos žena miru i sigurnosti predstavili su: ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska Jankovska, zamjenik ministrice vanjskih poslova Republike Albanije Agron Tare, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Ljubomir Mišurović te zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laura K. Cooper.

Na stručnom panelu iskustva na ovu temu razmijenili su međunarodni i nacionalni stručnjaci, među kojima posebna predstavnica glavnog tajnika NATO-a za Žene, mir i sigurnost, Clare Hutchinson, zamjenica načelnika Glavnog stožera Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica, Sandy Best te načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH, brigadna generalica Gordana Garašić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(95752, "");
Pregledaj komentare