Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Grlić Radman: Žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u

Grlić Radman: Žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u

'Ministarstvo obrane snažno podupire uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane'

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je bio domaćin videokonferencije posvećene doprinosu žena miru i sigurnosti na kojoj je istaknuo da žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u. 

Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 21. travnja 2021., godine kao domaćin na video-konferenciji posvećenoj doprinosu žena miru i sigurnosti (Women’s Contribution to Peace and Security: Lessons Learned and Challenges Ahead).

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Ministarstvom obrane u okviru ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Američko-jadranskom poveljom (A5).   

Sudionicima konferencije uvodno su se obratile bivša Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i izvršna direktorica Georgetown instituta za Žene, mir i sigurnost Melanne Verveer, istaknuvši važnu ulogu žena u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti u svijetu. Na prvom panelu visoke razine potvrđena je predanost država članica A5 provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti i srodnih rezolucija.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju istaknuo kako Republika Hrvatska cijeni doprinos koji žene mogu dati ukupnoj sigurnosti i stabilnosti društva te na nacionalnoj razini poduzima mjere za povećanje njihove zastupljenosti u politici i sigurnosnom sektoru, predviđene u Nacionalnom akcijskom planu provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti, te srodnih rezolucija, za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Nadalje, naveo je NATO savez, Europsku uniju i SAD kao snažan oslonac i važne partnere u zajedničkim naporima u ostvarenju ravnopravnosti spolova, te naglasio kako je Hrvatska u svoje vanjskopolitičko djelovanje te politiku međunarodne humanitarne pomoći i razvojne suradnje trajno ugradila načela ravnopravnosti spolova. Istaknuo je i visoku zastupljenost žena u hrvatskoj diplomaciji, navodeći činjenicu da žene zauzimaju više od 50% rukovodećih položaja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Državni tajnik pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop podsjetio je kako upravo članstvo u NATO-u podrazumijeva i brigu o razvoju društva u cijelosti te je istaknuo kako Republika Hrvatska  od Domovinskog rata pa sve do danas nosi vrijedno iskustvo važnosti sudjelovanja žena u oružanim snagama jedne države, ali i u obrambenom resoru u cijelosti.

'Ponosni smo na činjenicu da u Ministarstvu obrane žene zauzimaju gotovo 40 posto rukovodećih mjesta. Ministarstvo obrane snažno podupire uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane. Sudjelovanje žena u oružanim snagama, na svim razinama i u svim ulogama, ključ je za uspješnost i daljnji razvoj i napredak', rekao je Jakop.

'Još uvijek moramo raditi na uklanjanju svih prepreka koje eventualno sprečavaju žene da ostvare svoj puni potencijal u vojnoj karijeri. Sudjelovanje žena u oružanim snagama, na svim razinama i u svim ulogama, ključ je za njihovu uspješnost i daljnji razvoj i napredak', dodao je Jakop i naglasio kako je upravo u obrambenom sektoru najzahtjevnije provoditi politiku ravnopravnosti spolova.

Aktivnosti i iskustva svojih država vezana uz doprinos žena miru i sigurnosti predstavili su: ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska Jankovska, zamjenik ministrice vanjskih poslova Republike Albanije Agron Tare, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Ljubomir Mišurović te zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laura K. Cooper.

Na stručnom panelu iskustva na ovu temu razmijenili su međunarodni i nacionalni stručnjaci, među kojima posebna predstavnica glavnog tajnika NATO-a za Žene, mir i sigurnost, Clare Hutchinson, zamjenica načelnika Glavnog stožera Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica, Sandy Best te načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH, brigadna generalica Gordana Garašić.

Vaša reakcija na temu