Foto: Pixabay Grlić Radman otkrio za koje zemlje će Hrvatska otvoriti granice i kada

Grlić Radman otkrio za koje zemlje će Hrvatska otvoriti granice i kada

Na konstataciju da je prelazak još uvijek spor, odgovorio je kako se i o tome razgovara

Nakon popuštanja epidemije, Slovenija je prva zemlja čijim je državljanima Hrvatska omogućila prelazak granice uz dokaz o posjedovanju nekretnine, plovila ili rezervacije o smještaju. Danas su o jednostavnijem prelasku granice - na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja - razgovarali ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Anže Logar. 

- Ovo je bio jedan vrlo dojmljiv sastanak, vidjeli ste i po vezivanju kravate, osobito značajan, prvi takav bilateralni susret sa slovenskim kolegom. Razlog je zapravo bio borba s koronavirusom i olakšavanje prelaska granice i Slovenija se tu prva otvorila kao zemlja Europske unije - rekao je ministar gostujući u Temi dana HRT-a. 

Na konstataciju da je prelazak još uvijek spor, odgovorio je kako se i o tome razgovara.

- U zadnjih tjedan dana dogodio se susret dva ministra unutarnjih poslova, naš ministar turizma je imao videokonferenciju i ovoj temi prilazimo vrlo oprezno. Ja sam izvijestio predsjednika vlade o našem susretu i sada ćemo definirati naš daljnji pristup poštujući preporuke Europske komisije, dakle balansiramo između preporuka Europske komisije i bilateralnog dogovora - pojasnio je u Temi dana.

Hoće li se granice otvoriti i s drugim zemljama i kada, ministar kaže da se treba uzeti u obzir činjenica da je njemački ministar organizirao videokonferenciju s deset zemalja članica EU, koje puno očekuju od turističkog sektora, a među njima je bila i Hrvatska, Slovenija i Mađarska.

- Sigurno su to zemlje koje su tradicionalno vezane za hrvatski Jadran, očekujemo zemlje koje sam nabrojao, kao i srednjoeuropske zemlje. Njemačka se otvara 15. lipnja, ali situacija se mijenja iz dana u dan i moramo zajednički naći izlaz iz ove situacije, kako bi sve zemlje EU bile u ravnopravnom položaju - rekao je za HRT.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65927, "");
Pregledaj komentare