Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press GRLIĆ RADMAN U UKRAJINI 'Hrvatska nastavlja pružati sve oblike pomoći'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

GRLIĆ RADMAN U UKRAJINI 'Hrvatska nastavlja pružati sve oblike pomoći'

Ukrajinski ministar Kuleba zahvalio je na solidarnosti

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman boravi u radnom posjetu Ukrajini. Razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmytrom Kulebom.

Pritom je ponovno istaknuo nepokolebljivu potporu Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva tijekom Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, ministar je također naglasio važnost dijeljenja iskustava s Ukrajinom. Rekao je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune europske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći.

'Hrvatska je svjesna važnosti razminiranja kao preduvjeta za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svijet, uključujući i najranjivije države. Stoga vjerujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svjetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprinijeti tom cilju. U kontekstu moguće svjetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje', rekao je je ministar.

Ministar Kuleba zahvalio je Hrvatskoj na solidarnosti s ukrajinskim narodom i pomoći koju je pružila od prvoga dana. 

'Ukrajina osjeća potporu i pomoć Republike Hrvatske. Naše dvije zemlje ne vežu samo odlični međuvladini odnosi, već i prijateljski odnosi naših naroda. Ukrajina prepoznaje Hrvatsku kao ključnog partnera za proces razminiranja', izjavio je Kuleba.

Grlić Radman je potom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Yevhenom Perebyinisom kod 'Zida sjećanja' odao počast hrabrim braniteljima koji su dali svoje živote za obranu Ukrajine i njenih vrijednosti.

U okviru radnog posjeta Ukrajini posjetio je Hostomelj, gdje je nazočio primopredaji generatora koji su osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s Uredom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za Hrvatsku.

Vlada RH donirala je milijun eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini. Zahvaljujući donaciji Hrvatske, UNICEF je nabavio 50 generatora i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka, koji je danas ministar Grlić Radman posjetio. Navedeni generatori predstavljaju vitalnu infrastrukturu te će značajno unaprijediti uvjete života lokalnog stanovništva. Njihova instalacija omogućit će pristup neophodnoj električnoj energiji, koja je od izuzetne važnosti za funkcioniranje osnovnih usluga poput obrazovnih institucija i drugih društvenih objekata. Uz predanost unaprjeđenju obrazovanja i dobrobiti djece diljem svijeta, Vlada RH će, također, u suradnji s organizacijom CARITAS, osigurati sredstva za opremanje navedenog vrtića Veselka. 

'Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima', zaključio je ministar.

Vaša reakcija na temu