Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK HGK 'Austrijsko tržište ključ je za rast metaloprerađivačke industrije Hrvatske'

HGK 'Austrijsko tržište ključ je za rast metaloprerađivačke industrije Hrvatske'

Na 9. poslovnim susretima sudjelovalo 35 hrvatskih i 17 austrijskih tvrtki

Na 9. poslovnim susretima hrvatskih i austrijskih tvrtki iz metaloprerađivačkog sektora sudjelovalo je 35 hrvatskih i 17 austrijskih tvrtki.

Poslovni susreti su održani u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i EEN-a Hrvatska, a u suradnji s Austrijskim uredom za vanjsku trgovinu u Zagrebu.

'Neke od tvrtki iz obje zemlje redovito sudjeluju na ovim događanjima te je kroz osam susreta u Hrvatskoj partnere tražilo više od 90 austrijskih firmi u održanih više od 1100 razgovora tijekom godina, od kojih su neki donijeli i dugotrajne poslovne suradnje', rekla je uvodno Silva Stipić Kobali, direktorica Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Austrije u 2022. godini bila je više od 3,4 milijarde eura. Austrija zauzima sedmo mjesto na rang listi hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te je i sedmo izvozno odredište.

'Metaloprerađivački sektor značajno pridonosi razmjeni, no nužno je intenzivirati suradnju kroz povezivanje firmi i upravo ovakve susrete koji u pravilu rezultiraju pozitivnim pričama i uspješnim suradnjama', nastavila je Stipić Kobali.

Ključna tržišta za tvrtke iz metaloprerađivačkog sektora su upravo zahtjevna tržišta poput njemačkog, američkog i austrijskog.

'Proizvodni program ove industrije u Hrvatskoj vrlo je raznolik i usmjeren prema izvozu. Uvođenje novih tehnologija, edukacija stručnih kadrova, certifikacija sustava kvalitete, ekološki prihvatljiva proizvodnja, te povezivanje s domaćim i inozemnim proizvođačima osigurava poziciju i prepoznatljivost hrvatskih metaloprerađivača kao pouzdanih partnera', rekao je Gerhard Schlattl, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu.

Ova branša jedan je od značajnijih sektora gospodarstva Hrvatske, tako 5500 tvrtki zapošljava više od 77 tisuća ljudi. Neke od tvrtki ovogodišnjih sudionica susreta su Ac Group, CNC Strojna obrada metala Boteh, Đuro Đaković Strojna obrada, Eloda, Hanjes, Elektroda Zagreb…

'Metaloprerađivačka industrija nam je najbitnija jer smo mi proizvođači materijala za zavarivanje. Razni profili tvrtki su prisutni na susretu, kako veletrgovci / distributeri, tako i proizvođači – jedni i drugi su nam vrlo zanimljivi. Prošle godine smo također sudjelovali, te ostvarili kontakte i suradnje. Austrija je nama i lokacijski privlačna te nam ide „na ruku“ što velik broj Hrvata živi i radi u Austriji, pa su dio kontakata iz Austrije upravo Hrvati. Ova inicijativa olakšava nam put do konkretnih poslovnih partnera iz Austrije', rekao je Bruno Dašić iz tvrtke Elektroda Zagreb.

Cilj ovih poslovnih susreta je omogućiti direktan kontakt između austrijskih tvrtki koje traže suradnju s hrvatskim tvrtkama. Austrijska poduzeća koja sudjeluju na poslovnim susretima traže nove partnere za suradnju radi povećanja kapaciteta proizvodnje ili nude vlastite proizvode i usluge hrvatskim poduzećima.

'Kroz godine suradnje s hrvatskim partnerima, stvorili smo snažne veze temeljene na povjerenju, inovacijama i zajedničkom uspjehu. Hrvatske tvrtke prepoznatljive su po visokoj razini stručnosti, kvalitetnim proizvodima i uslugama te posvećenosti izvrsnosti. Njihova fleksibilnost, brza reakcija na tržišne promjene te otvorenost za inovacije čine ih izvrsnim partnerima u dinamičnom poslovnom okruženju. Planiramo proširivanje naših zajedničkih projekata, ulaganje u inovacije te pružanje još boljih proizvoda i usluga našim klijentima', rekao je Antonio Važanić, iz tvrtke Hanjes s austrijske strane.

Budući da je Hrvatska u robnoj razmjeni Hrvatske i Austrije u deficitu, svrha ovih susreta je među ostalim i stvoriti preduvjete za povećanje izvoza roba na ovo tržište. U razmjeni usluga s Austrijom, na primjer, Hrvatska ostvaruje suficit. U 2022. izvezli smo usluga u vrijednosti 1.824,1 milijuna eura (u prva dva kvartala 2023. izvezli smo 658,8 milijuna eura, dok smo u 2022. imali rashod u području razmjene usluga s Austrijom u vrijednosti 290,7 milijuna eura (prva dva kvartala 2023. rashod je 133,9 milijuna EUR).

Vaša reakcija na temu