Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK HGK: Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

HGK: Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

'Hoće li se inflacija ipak spustiti unutar granice od 2 posto, također ostaje za vidjeti'

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2023. godini, koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK prema kriterijima Grupacije.

Ukupna neto imovina 108 UCITS fondova na kraju veljače 2024. iznosila je 2,4 mlrd. eura te je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren rast od 15,5 posto. U zadnjem kvartalu 2023. godine, nakon nekoliko godina pauze, tržište je postalo bogatije za nove novčane fondove koji djeluju po novoj regulativi EU-a.

Prema zadnjim raspoloživim podacima, u rujnu 2023. više od 247 tisuća građana imalo je udjele u UCITS fondovima, a prosječno ulaganje građana iznosilo je 6.589 eura. U prvih devet mjeseci 2023. broj građana koji ulažu u UCITS fondove bio je veći za 5 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja govorio je o aktualnim gospodarskim kretanjima u svijetu te očekivanjima po pitanju gospodarskog rasta i inflacije u EU i Hrvatskoj. 'Sve je više neizvjesnosti oko tempa smanjenja referentnih kamatnih stopa od strane američke središnje banke, US Federal Reserve, dok ekonomiju europodručja karakterizira vrlo spori gospodarski rast, a kineska ekonomija osjetno usporava. Hoće li se inflacija ipak spustiti unutar granice od 2 posto, također ostaje za vidjeti. Geopolitičkih tema ima na pretek i svi čekamo američke predsjedničke izbore prvog utorka u studenome', rekao je Šaravanja i dodao da će za fond menadžere 2024. biti još jedna zanimljiva godina.

Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova, osvrnuo se na fondovsku industriju i najznačajnije aktivnosti Grupacije u protekloj godini. 'Investicijski fondovi snažno i dvojako doprinose tržištu kapitala omogućujući širokom krugu građana štednju na tržištu kapitala, sukladno osobnim sklonostima rizicima. S druge strane, ulažući tako prikupljenu imovinu u obveznice i dionice investicijski fondovi olakšavaju poslovanje i financiranje poduzećima te samoj državi. Želja nam je kroz širok spektar strategija fondova, koji su sve više orijentirani na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika te u kombinaciji s digitalnim kanalima građanima, učiniti tržište kapitala što pristupačnijim i atraktivnijim', kazao je Krstulović.

Vaša reakcija na temu