Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/HRT HRVATSKA DANAS Imamo 40 novozaraženih koronavirusom, još jedna osoba je preminula

HRVATSKA DANAS Imamo 40 novozaraženih koronavirusom, još jedna osoba je preminula

Muškarac je srednje dobi i nije imao zdravstvenih problema

Danas je u Hrvatskoj 40 novozaraženih osoba koronavirusom čime se broj ukupno zaraženih popeo na 1222. 

Jedna osoba je preminula u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje dobi koji nije imao zdravstvenih problema.

Na respiratoru je 36 osoba, rekao je ministar Beroš.

Ministar Božinović dao je apel o e-propusnicama. Izdano ih je 556.221, a obijeno je preko 16 tisuća. 

- Zbog velikog broja zahtjeva zamoljeni smo da apeliramo na sve one s 250 zaposlenih, da to sami učine. Svjesni smo opterećenja pa ponavljamo da poslodavci koji nisu bili u mogućnosti, vrijedit će ranije izdane propusnice do srijede - kazao je.

Krunoslav Capak je objasnio serološke testove. 

- Njima se detektiraju antitijela. Testovi njih detektiraju. Nama to nije prioritet, što možemo pomoću PCR testova koji detektiraju genom virusa. To nam je prioritet. Serološke ćemo kroz vrijeme provesti, imamo nekoliko ponuda i nekoliko smo već isprobali - kazao je Capak.

Božinović je komentirao kada će se otvoriti tržnice. 

- Jutros je održana videokonferencija i dane su upute nacionalnim stožerima oko epidemiološkim mjerama. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje. To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjere. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo krenuti u sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta - rekao je Božinović.

Prokomentirao je i to što svećenici pozivaju ljude u crkve unatoč preporukama. 

- Ja se mogu zahvaliti biskupima koji su dali jasne upute. Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama nije dobro, prije svega za zdravlje. Policija kad ima dojavu apelira, ukazuje i nadam se da će poruke o tome da se ne poziva vjernike na okupljanje doći do svih svećenika. Time zapravo šaljemo poruku ljubavi koja je sada najvažnija, a to je da budemo zdravi - kazao je Božinović.

Capak je komentirao bolje vijesti iz Italije. 

- Svaka prognoza je nezahvalna. Nemam razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U drugim zemljama te brojke rastu puno više, a imamo i u Skandinaviji situaciji da brojke rastu. Ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi. Mi držimo dobro situaciju i vrlo skoro bi situacija mogla biti povoljna - kazao je.

Alemka Markotić komentirala je stanje oboljelih, ali i slučaj preminulog muškarca u Zagrebu. 

- Moramo imati na pameti da mlađi, srednja dob i zdravi mogu završiti sa smrtnim ishodom. Svi mlađi i srednje dobi moraju čuvati prvo sebe, a onda i sve svoje oko sebe. Uvijek ima jedan postotak za koje se ne očekuje da budu česti, ali postoje - upozorila je Markotić.

Na upit koliko je onima koji nemaju virus dostupan zdravstveni sustav, Beroš je kazao kako prema bolnicama stalno idu upute. 

- Posebno se pazi na kronične i onkološke bolesnike. Takav sustav je osiguran i nemam dojava za veće disfunkcionalnosti, osim za vrijeme odmah nakon potresa. Primjenjuju se sigurnosne mjere - kazao je Beroš.

Markotić je apelirala na građane da unatoč lijepom vremenu ne izlaze. 

- Molim i apeliram, brojevi su dobri, ali mogu postati puno lošiji. Puno ljudi danas čeka i pored bankomata, pola metra razmaka, molim vas, čuvajte se, čuvajte druge. Lijepo vrijeme nije razlog da kršimo pravila. Bolje da ne iscrpljujemo zdravstveni sustav. Neka svima bude pred licima ovaj preminuli muškarac kada pomisle kršiti pravila - apelirala je Markotić.

Vaša reakcija na temu