Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Martaposemuckel from Pixabay HRVATSKA U EUROPODRUČJU 'Sve je sada transparentnije'

HRVATSKA U EUROPODRUČJU 'Sve je sada transparentnije'

Glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore osvrnuo se na promjene s početkom nove godine

Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, govorio za HRT je objasnio kakva je promjena nastupila s početkom nove godine, otkako je Hrvatska članica europodručja i u Schengenu. 

'Prvi put od osamostaljenja pratit ćemo sastanke monetarnog odbora Europske središnje banke koja izravno utječe na nas - jer nam je službena valuta euro. Dakle, kad Europska središnja banka diže kamatne stope, automatski se prelijeva na cijenu novca u Hrvatskoj, samo sada jer je euro naša valuta - sve je transparentnije. I prije je to utjecalo na nas, ali sad kad smo dio institucionalne jezgre vidimo to na izravan način', istaknuo je. 

Rekao je da se već vidi da će se kamatne stope postupno približavati onima u eurozoni.

'Koliko god je Europska središnja banka digla referentnu kamatnu stopu, premija rizika pala je. Možda se najbolje vidi kad usporedite prinose na srbijanske euroobveznice i hrvatske. Godinama je ta razlika bila malo u korist Hrvatske. Trenutno je prinos hrvatskih obveznica na 10 godina otprilike 3,5 posto, a kod Srbije je slučaj da je prinos iznad 7 posto, gotovo dvostruko - jer je situacija takva kava je na financijskim tržištima, a mi smo zaštićeni jer smo ušli u europodručje i u Schengen', obrazložio je. 

Vaša reakcija na temu