Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HRVATSKA VOJSKA DALA KRV Najveći odaziv u kninskoj vojarni 4. gardijske brigade Pauci

HRVATSKA VOJSKA DALA KRV Najveći odaziv u kninskoj vojarni 4. gardijske brigade Pauci

Prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine

Povodom 28. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska provode humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom 'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019'.

Akcija darivanja krvi održana je u četvrtak, 14. studenog, u vojarnama 204. brigade HV u Vukovaru i 4. gardijske brigade Pauci u Kninu te u Domu HV-a Zvonimir u Zagrebu.

Humanitarna akcija 'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju' održava se drugu godinu zaredom u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu.

Najveći je odaziv bio u kninskoj vojarni 4. gardijske brigade Pauci, gdje je prikupljeno 200 doza krvi. U vojarni '204. brigade HV' u Vukovaru prikupljene su 93 doze, a u Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 107 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 88 doza krvi. 

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar poručio je: 

- Humanitarna akcija organizirana je iz pijeteta prema stradanju Vukovara i Škabrnje. Održava se drugu godinu zaredom u vojarnama diljem Hrvatske, a Hrvatska vojska kontinuirano sudjeluje u dobrovoljnom davanju krvi.

Pripadnica Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' kadetkinja Tea Trajković istaknula je kako je darivanje krvi za pripadnike Hrvatske vojske još jedan od načina na koji mogu pomoći svom narodu. 

- Redovito darujem krv, a sudjelovati u današnjoj akciji za Vukovar i Škabrnju je poseban osjećaj, posebno ako ste dijete branitelja - poručila je kadetkinja Trajković pozvavši sve koji su u mogućnosti barem djelomično pomoći nekome, da to učine.

Kadet Tomislav Kušec poručio je kako sudjelovanje u akciji budi posebne emocije: 

- Čast je biti u Hrvatskoj vojsci i sudjelovati u akcijama koje organizira Hrvatska vojska. Redoviti sam darivatelj krvi, ali osjećaj ponosa je izraženiji danas jer odajemo počast i pijetet žrtvama Vukovara i Škabrnje. Darovati krv je najmanje što možemo učiniti, a krajnji cilj je spasiti nekome život.

Humanitarnoj akciji odazvali su se i državni službenici i namještenici u MORH-u i Hrvatskoj vojsci. Djelatnica Ministarstva obrane državna službenica Suzana Begić istaknula je kako već treći put daruje krv u Ministarstvu obrane: 

- Danas sam se posebno rado priključila akciji za Vukovar i Škabrnju. Kao i pripadnici Hrvatske vojske, i mi civili ćemo pomoći koliko možemo.

Doktor medicine Milan Petković iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj kazao je kako je akcija protekla besprijekorno: 

- Bio je vrlo dobar odaziv i očekivano, darivatelji su bili zdravi i u dobroj kondiciji. 

Ističući kako je humanitarna akcija 'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019' jedna od uspješnije provedenih, zaključio je: 

- Imali smo dobar prostor, dobru logističku podršku i dobrog domaćina.

Humanitarna akcija nastavlja se u vojarnama Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku i u prostorijama Crvenog križa u Delnicama

Pripadnici Hrvatske vojske u sklopu akcije 'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019' dobrovoljno će darivati krv i u petak, 15. studenog, u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, u ponedjeljak, 18. studenog u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku te u utorak, 19. studenog, u prostorijama Crvenog križa u Delnicama.

U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine.

Vaša reakcija na temu