Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK Hrvatski nakladnici na sajmovima knjige u Frankfurtu i Beogradu

Hrvatski nakladnici na sajmovima knjige u Frankfurtu i Beogradu

Zajednica nakladnika i knjižara HGK od 1. siječnja 2025. bit će primljena u članstvo Međunarodne udruge izdavača

Nakon što je krajem rujna uspješno završio 7. Mediteranski festival knjige u Splitu, koji je posjetilo više od 20.000 ljudi, Zajednica nakladnika i knjižara HGK nastavlja svoje aktivnosti.

Na najvećem međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, hrvatski izdavači nastupit će na zajedničkom izložbenom prostoru veličine 40 m2, štand F52 u hali 4.1. Predstavit će se: Artresor, Mozaik knjiga, Byron, Dječja knjiga, Forum, Kašmir promet, Naklada Cvrčak, Planetopija, Verbum, Naklada Fragment, Naklada Ljevak, Ibis grafika, Kršćanska sadašnjost, Mala zvona, Alfa, Oceanmore, Školska knjiga, Prof&graf, Matica hrvatska; Vuković i Runjić; Meandar Media; Sipar; Dominović; Fraktura; Naklada Vakula; Naša djeca, Tag (slatkopedija), V.B.Z., Profil i Znanje.

Uz potporu sredstava iz EU-a, na hrvatskom štandu održat će se dva programa: Ulysses' Shelter - literary residency on island Mljet (nakladnik Sandorf i NP Mljet) i Growing Together, Croatian authors in translation (Ivana Šojat i Nebojša Lujanović, nakladnik Fraktura).

Ovogodišnja je zemlja gost na frankfurtskom sajmu, koji će se održati od 16. do 20. listopada, Italija.

'Najveći i najpoznatiji sajam knjiga i nakladništva na svijetu primarno je poslovne naravi, prodaju se autorska prava, a ne knjige za kupce, stoga nam je bitno da uz predstavljanje 30 hrvatskih nakladnika, štand posluži i kao reprezentativni  prostor upravo za prodaju autorskih prava za hrvatske naslove', kaže Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a.


Foto: HGK

Hrvatski nakladnici će u organizaciji ZNK HGK-a i uz potporu Ministarstva od 19. do 27. listopada nastupiti na Beogradskom sajmu knjiga, na kojem su zadnji put izlagali 2019. odnosno prije pandemije COVID-a.

Dvanaest hrvatskih nakladnika predstavit će se na štandu površine 100 m2. Sam sajam prodajnog je karaktera prema krajnjim kupcima koji su većinom fokusirani na beletristiku, publicistiku te stručnu literaturu. Na najvećem sajmu knjiga u regiji nastupit će: Mozaik knjiga, Byron, Kašmir promet, Planetopija, Prof&Graf, V.B.Z.;Fraktura, Znanje, Fokus, HENA COM, Kršćanska sadašnjost i Harfa.

Zajednica nakladnika i knjižara HGK od 1. siječnja 2025. bit će primljena u članstvo Međunarodne udruge izdavača (IPA - International Publishers Association). Predstavljat će je Seid Serdarević koji će prve susrete s predstavnicima IPA-e održati upravo na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Međunarodna udruga izdavača (IPA) osnovana je 1896. u Parizu,. Glavni su joj ciljevi promicanje i zaštita autorskih prava te sloboda objavljivanja. Sjedište ove najveće federacije nacionalnih, regionalnih i specijaliziranih udruga izdavača u Ženevi je. Trenutno okuplja 101 udrugu iz 81 države. Predstavlja više tisuća pojedinačnih izdavača širom svijeta, koji opslužuju više od 5,6 milijardi ljudi.

Vaša reakcija na temu