Hrvoje Bašić: Zabranjivati jedno, a dopuštati drugo je dodatno potpirivanje podjela koje uništavaju srž hrvatskog bića

Hrvoje Bašić: Zabranjivati jedno, a dopuštati drugo je dodatno potpirivanje podjela koje uništavaju srž hrvatskog bića

'S pravnog aspekta; svi koji slave danas nekakvu presudu Visokog suda trebali bi znati, obzirom da se u Hrvatskoj pravni sustav temelji na statutarnom pravu, da se nekoga može uopće kazniti zbog tog fašističkog pozdrava, prethodno mora postojati zakon koji takvo nešto i zabranjuje/sankcionira!'

Hrvoje Bašić, tajnik splitskog HSLS-a, na svom Facebooku osvrnuo se na presudu Visokog prekršajnog suda o pozdravu 'Za dom spremni'. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Da stvar bude jasna.
1. Pozdrav 'ZDS' je isključivo pozdrav kvislinške tvorevine kojeg je još u emigraciji osmislio Ante Pavelić.

2. Taj pozdrav je jasno i nedvojbeno kompromitiran svim onim zlom koje se veže uz ustaški režim. Točka.

3. Jednako baš kao što je zvijezda petokraka, simbol borbe protiv fašističkog zla, jasno i nedvojbeno kompromitirana zlom koje je učinjeno pod tim istim simbolom, nakon Drugog svjetskog rata i u Domovinskom ratu! Točka.

S pravnog aspekta; svi koji slave danas nekakvu presudu Visokog suda trebali bi znati, obzirom da se u Hrvatskoj pravni sustav temelji na statutarnom pravu, da se nekoga može uopće kazniti zbog tog fašističkog pozdrava, prethodno mora postojati zakon koji takvo nešto i zabranjuje/sankcionira! Inače, kako kazniti nekoga zbog kršenja zakona koji - ne postoji? Ispravite me ako griješim.

Sve i da se već sutra donese zakon, koji bi jasno i nedvosmisleno zabranjivao takve pozdrave i simbole, on bi prema preporuci europskih institucija, točnije prema Deklaraciji Europskog parlamenta o osudi SVIH totalitarnih režima (inače istoj Deklaraciji koju je HSLS donio na svom Saboru stranke 11 godina prije nego je to donio EU Parlament), morao jednako tako sadržavati i zabranu komunističkih simbola!

Osobno nisam pobornik ovakvih zabrana, jer niti jedan zakon realno ne može glupanu zabraniti da bude glupan. No, ako se ovakav zakon o zabrani 'ZDS' ipak donese, on će biti potpuno besmislen. Besmislen jer se bez jasne osude SVIH totalitarnih režima i njihovih obilježja, neće završiti tu prokletu temu koja dijeli hrvatski narod. Temu na kojoj teško može doći do sveopćeg nacionalnog pomirenja, kojeg smo doduše donekle uspjeli postići u Domovinskom ratu - jer su stavovi naših ljudi većinom utemeljeni na osobnom iskustvu i njihovim obiteljskim sudbinama.

Ali, na koncu, možda je upravo ta besmislenost i nekome cilj - da takve rasprave i podjele nikad ne prestanu? Jer dok se mi o tome raspravljamo, manje obraćamo pažnju na druge, puno bitnije stvari koje se događaju oko nas...

Zato, ili dopustiti sve ili zabraniti sve! Zabranjivati jedno, a dopuštati drugo je dodatno potpirivanje podjela koje uništavaju srž hrvatskog bića. Uništavaju budućnost ove zemlje, koja će i dalje ostati taocem svoje nerazriješene nacionalne tragedije.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49775, "");
Pregledaj komentare
29