Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay ISTRAŽIVANJE Hrvati otkrili što misle o ratu u Ukrajini i tko više zastupa hrvatske interese - Plenković ili Milanović
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ISTRAŽIVANJE Hrvati otkrili što misle o ratu u Ukrajini i tko više zastupa hrvatske interese - Plenković ili Milanović

Komentirali su i obuku ukrajinske vojske kod nas

Treba li obučavati ukrajinske vojnike u našoj zemlji? Tko više brani nacionalne interese - premijer Andrej Plenković ili predsjednik Zoran MilanovićDnevnik Nove TV objavio je rezultate istraživanja o tome što Hrvati misle o ratu u Ukrajini.

U trenutačnom sukobu Rusije i Ukrajine da je u potpunosti i većim dijelom u pravu Ukrajina, smatra gotovo 70 posto ispitanika. U podjednakoj mjeri, misli njih 14 posto. U potpunosti i većim dijelom Rusija, njih 8 posto. Priličan je postotak i onih koji nemaju jasno definiran stav, odnosno 9 posto.

Ispitanici trenutačni sukob na području Ukrajine karakteriziraju ovako: 31 posto ispitanika na ovaj rat gleda kao sukob dvije zemlje oko teritorija. Da je riječ o sukobu dvije zemlje, ali s posrednim sudjelovanjem trećih zemlja, smatra svaki peti ispitanik ili 20 posto. Najviše, njih 40 posto, drži da je ovo sukob velikih sila, zemalja NATO-a i Rusije koji se odvija na teritoriju Ukrajine. Da ne zna, odgovorilo je 9 posto.

Ukrajinski vojnici u Hrvatskoj?

Ovih se dana govorilo o obučavanju ukrajinske vojske u Hrvatskoj.

Na pitanje jeste li za to da Hrvatska vojska obučava ukrajinske vojnike na teritoriju Republike Hrvatske, ispitanici su najvećim dijelom protiv, točnije njih 57 posto. Za je 34 posto, a ni za ni protiv je 9 posto ispitanih.

Kada se gleda prema politici, obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj najveću podršku ima među biračima HDZ-a. Protiv su najviše birači MOSTA.

U sklopu istraživanja ispitanici su dali svoje mišljenje o tome da se zaista krene s obukom ukrajinske vojske na teritoriju Hrvatske, kolika je, prema njima, mogućnost da se taj sukob prelije i na Hrvatsku.

Da uopće ne postoji ta mogućnost, misli 22 posto ispitanika. Da postoji, ali vrlo mala, misli 35 posto. Da postoji, ali umjerena, misli 24 posto, a da je ta mogućnost velika, smatra 14 posto ispitanih. Odgovor na ovo pitanje ne zna 5 posto ispitanika.

Plenković ili Milanović? Tko je u pravu?

Kako ispitanici gledaju na politike i poruke premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića kad je o ratu u Ukrajini riječ, pročitajte u nastavku.

Da politika premijera Plenkovića nije dobra za Hrvatsku, misli 30 posto ispitanika. Za njih 37 posto nije ni dobra ni loša. A da je dobra za Hrvatsku, kaže 28 posto. Jasan stav nema 5 posto ispitanika.

Što se tiče predsjednika Milanovića, trećina populacije, njih 33 posto, smatra da njegova politika o Ukrajini nije dobra. I kod njega je najviše onih koji kažu - niti je dobra niti loša za Hrvatsku. Njih je 38 posto. Da je dobra, misli 22 posto. Ništa od navedenog misli 7 posto.

A što kažu kad predsjednika Milanovića nazivaju 'ruskim čovjekom'?

61 posto građana smatra da Milanović nije 'ruski čovjek'. Ni jedno ni drugo - ni je ni nije - 27 posto. S tom ocjenom složilo se 7 posto ispitanika. Jasan stav nema 5 posto.

Kada se gleda prema politici, recimo i kako su protiv ovakve kvalifikacije najviše birači SDP-a, njih više od 80 posto, ali i gotovo svaki drugi birač koji bi glas dao HDZ-u.

Podrška Ukrajini na vojnom planu

U trenutačnim političkim raspravama o razini i elementima Hrvatske podrške Ukrajini na vojnom planu, slažu li se ispitanici više s Vladom i premijerom Plenkovićem ili s predsjednikom Milanovićem?

Da se više slažu s Vladom i premijerom Plenkovićem, kaže njih 32 posto. Više se s predsjednikom Milanovićem slaže 26 posto ispitanika. Kad je o Ukrajini riječ, svima ostalima, a njih je 42 posto, ni jedni ni drugi nisu po mjeri.

Rat se odrazio i na svakodnevicu svih nas. Struja, plin, gorivo - imamo sreće što je listopad ovako topao, ali zima samo što nije. Ispitanici su za Dnevnik Nove TV odgovorili boje li se da će tijekom zime doći do redukcija struje i plina na području RH.

Straha nema kod 37 posto ispitanika. Određen oprez i strah postoji kod svake druge osobe pa i više od toga, odnosno 53 posto. Kako će biti ove zime, jako je zabrinuto 10 posto ljudi.

Stoga ne čudi što je u planu ili je već aktualno i smanjenje potrošnje struje i plina kod dijela ispitanika. Već je smanjilo potrošnju 38 posto ispitanih.

Zanimljivo, isto toliko 38 posto nema namjeru zavrtati struju i plin. 22 posto ispitanika još nije, ali planira smanjiti potrošnju. Još će si dati vremena za razmišljanje 2 posto ispitanika.

Na kraju, recimo i to da onih koji su odmah ozbiljno krenuli s uštedama ima podjednako i u gradu i na selu. I da, žene su štedljivije.

Istraživanje je ekskluzivno za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos od 21. do 25. listopada 2022. godine na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Pogreška mjerenja je +/–4%.

Vaša reakcija na temu