Foto: Screenshot VIDEO: IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE Na Markovom trgu počinjen je čin višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma

VIDEO: IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE Na Markovom trgu počinjen je čin višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma

Privedena još jedna osoba koja se dovozi u vezu s terorizmom pred zgradama Vlade i Sabora

Na Markovom trgu počinjeno je kazneno djelo višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, poručeno je s izvanredne konferencije za novinare predstavnika policije i nadležnog državnog odvjetništva. Policija je s javnošću podijelila i snimke nadzornih kamera.


'S obzirom na različite špekulacije, prezentiran je dio činjeničnog stanja da se vidi zaparavo što se dogodilo i moram reći i ponoviti da policija, od prvog saznanja, radi opsežno kriminalističko istražavanje u kojem je do sada proveden veliki broj mjera i radnji. Prema rezultatima, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika na osiguranju zgrade Vlade i Sabora', kazao je ravnatelj policije Nikola Milina, koji je izrazio sućut obitelji 22-godišnjeg Danijela Bezuka, mladića koji je počinio samoubojstvo nakon zločina. 

Potvrdio je i da je mladić, osim puške kod sebe imao i pištolj. O kojim tipovima oružja je riječ, nije htio otkriti. Još se ne zna je li mladić bio pod utjecajem alkohola ili droge. Na rasvjetljavanju događaja rade sve policijske uprave u zemlji, a razgovarano je s više tisuća ljudi.

'Možemo potvrditi da ima itekako elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo dalje s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvjetlili sve okolnosti. Povezano s ovim događajem i danas smo jednu osobu priveli na području PU sisačko-moslovačke, koja je također u vezi s događajem, s elementima terorizma na Trgu sv. Marka. U tijeku je ispitivanje kod općinskog državnog odvjetnika u Sisku', dodao je Milina.

Istaknuo je i da je nakon ovog događaja policija do 16. listopada policija imala 83 slučaja dragovoljne predaje i pronalaska oružja i eksplozvnih tvari što ukazuje na laku dostupnost.

Županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić istaknuo je da se potupak protiv osumnjičenog za teroristički čin može voditi postupak, budući da se ubio, ali da se nastavlja s rasvjetljavanjem cijelog događaja.

Bilo je puno špekulacija o osiguranju štićenih objekata. Po tom pitanju podignute su mjere osiguranja, dodao je Mlina.

'Na snimkama nadzornih kamera vidljivo je da je mladić, nakono što je ispucao jedan, zamijenio okvir u puški te, ugledavši ostale policajce, ispalio dodatno streljiva. Vidi se da je nakon reakcije policijskog službenika, odustao od daljnjeg napada', poručio je Milina.


Opovrgnuo je da je mladić s 'otkrivenom' puškom došetao do zgrada Vlade i Sabora.

Puška nije bila vidljiva dok nije došao do mjesta na kojem je odlučio zapucati, istaknuo je Milina.

'Nedostaje ono što trebamo tek vidjeti tijekom opsežnog krim istraživanja da se utvrde namjera i motivi počinitelja da bi se djelo okarakateriziralo kao čisti teroristički čin', pojasnio je ravnatelj policije, te dodao: 'Ne možemo potvrditi da je htio ući u Vladu, a niti isključiti. Policijski službenici su odbili napad i to je činjenica. No, postojala je i ta mogućnost'.

'Policija će provoditi niz mjera i radnji i provjeravati informacije o svim osobama koje mogu dati bilo kakve obavijesti, a to ne isključuje i da je neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin. To sada ne mogu isključiti', zaključio je.

'I policija i državno odvjetništvo provodeći izvide moraju imati postojanje bitnih elementa kaznenog djela. Postoje bitni elementi kaznenog djela teškog ubojstva. Za sada se radi o kaznenim djelima teškog ubojstva u pokušaju koji nam daju za pravo da dalje istražujemo da li li se radi i o terorizmu', kazao je Jurica Ilić pojašnjavajući zašto se još uvijek 'čvrsto' ne govori o kaznenom djelu terorizma.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(77877, "");
Pregledaj komentare