Jandroković potvrdio: Izbori za šefa HDZ-a bit će 17. ožujka

Jandroković potvrdio: Izbori za šefa HDZ-a bit će 17. ožujka

Potvrdio je da i dalje čvrsto stoji uz Andreja Plenkovića

- Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka - rekao je za 24sata Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

Time je presjekao velika nagađanja unutar stranke da će vodstvo HDZ-a pokušati izbjeći unutarstranačke izbore prije parlamentarnih na jesen. Također, pogrešna je interpretacija da će izbori biti u travnju jer mandat Andreju Plenkoviću ističe 17. travnja, pišu 24sata.

HDZ inače prvi puta ima direktne izbore za sve stranačke čelnike po principu jedan čovjek-jedan glas. Od čelnika županijskih, gradskih i općinskih organizacija, pa do predsjednika s kojim se osim zamjenika biraju i potpredsjednici. Jandroković je potvrdio da će svi ostali biti birani nakon što budu izabrani predsjednik, zamjenik i potpredsjednici. Paralelno će se birati stranačka tijela koja se ne biraju po principu jedan čovjek-jedan glas.

- HDZ čeka kompleksan posao. Kao glavni tajnik inzistirat ću na demokratskom procesu, institucionalizaciji i korektnosti u izborima. Želim da bez obzira na tenzije provedemo demokratske, poštene i transparentne izbore – zaključio je Jandroković.

Potvrdio je da i dalje čvrsto stoji uz predsjednika stranke.

- Andrej Plenković jeste moj kandidat koji zaslužuje voditi stranku iduće četiri godine - kazao je Jandroković u razgovoru za Dnevnik Nove TV  odbacivši insinuacije da je tip političara koji nije lojalan i koji lako mijenja stranu.

Ovo će zasigurno biti najneizvjesniji stranački izbori u HDZ-u. Tomislav Karamarko i Andrej Plenković su kao predsjednici izabrani direktno, ali su bili jedini kandidati. Sada je već jasno da će biti niz protukandidata. Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Tomislav Karamarko su već najavili kandidaturu, a tu su još potencijalno i Ivan Penava, možda Milijan Brkić, Oleg Butković, Tomislav Tolušić. Sve se glasnije spominje mogućnost da se ti kandidati desnog krila stranke ujedine oko jednog kandidata. Tako si povećavaju i šanse za izbornu pobjedu i micanje Plenkovića. Svi se oni slažu da je potrebna promjena smjera HDZ-a, ali među njima itekako postoje trzavice i sukobi koji sprečavaju ujedinjenje, pišu 24sata.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(57290, "");
Pregledaj komentare