Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com JAVNO DOBRO:  Izborom predstavnika u EU parlament pruža nam se mogućnost da ograničimo dominaciju loših politika i političara

JAVNO DOBRO: Izborom predstavnika u EU parlament pruža nam se mogućnost da ograničimo dominaciju loših politika i političara

'Ne smijemo zaboraviti da su svi smijenjeni Plenkovićevi ministri prethodno zastupali Hrvatsku u Europi kroz rad Vijeća EU'

Iz stranke Javno dobro poručuju kako je, u kontekstu predstojećih izbora za EU parlament, važno podsjetiti na ulogu hrvatskih ministara u upravljanju Europskom unijom. 

'Naime, pobjedom koalicije HDZ-DP na parlamentarnim izborima, hrvatski građani su izbor svojih predstavnika u Vijeće EU dali u ruke tom istom starom-novom mandataru Andreju Plenkoviću i njegovim novim partnerima - Domovinskom pokretu. Stoga je izuzetno važno da na izborima za EU parlament ne damo glas kandidatima iste te političke opcije čiji će ministri zauzimati mjesta u Vijeću EU! Izborom predstavnika u EU parlament pruža nam se mogućnost da ograničimo dominaciju loših politika i loših političara koji će nas zastupati u Vijeću EU', poručuju Hrvoje Čupić i Vladimira Mascarell iz stranke Javno dobro.

Dodaju kako ministri nacionalnih Vlada sudjeluju u radu Vijeća EU, u donošenju propisa i usklađivanju politika, ovisno o temama koje su na dnevnom redu. Odluke o europskim propisima Vijeće EU donosi s EU parlamentom.

'Ne smijemo zaboraviti da su svi smijenjeni Plenkovićevi ministri prethodno zastupali Hrvatsku u Europi kroz rad Vijeća EU, da su kreirali njenu politiku, te da su u tome imali podršku HDZ-ovih zastupnika u EU parlamentu, kao članova stranačke alijanse Pučana. Izbori za EU parlament 9. 6. 2024. daju nam šansu da popravimo štetu koju nam HDZ-ov politički kadar nanosi u Europi!', poručuju oni. 

Osvrnuli su se i na slučaj bivšeg ministra Aladrovića.

'Državni inspektorat rada kao najviša instanca u kontroli zakonitosti rada poslodavaca, utvrdio je brojne zloupotrebe prilikom imenovanja i zapošljavanja u HZMO za vrijeme ministra Aladrovića. Ministar Aladrović se zbog toga našao pod istragom te je smijenjen. Ali ne zaboravimo: i on je prije toga zastupao Hrvatsku u Vijeću ministara EU! Bivšeg ministra Aladrovića tereti se za nezakonito zapošljavanje više desetaka osoba, lažiranje natječaja, pritiske na službu za kadrovske poslove radi distribucije testova njegovim kandidatima, imenovanje na upravljačka (šefovska) radna mjesta osoba koje za to nemaju zakonske uvjete, ukratko: za pogodovanje i zloupotrebu položaja i ovlasti', ističu te dodaju kako postavljanje Aladrovićevog kuma Ivana Serdara na mjesto ravnatelja HZMO predstavlja nastavak istog tog obrasca.

'Tada novi ravnatelj HZMO, Ivan Serdar sam potpisuje nezakonita imenovanja na rukovodeće funkcije niza osoba koje je na spornim natječajima za zapošljavanje prethodno zaposlio upravo njegov kum i kolega iz bivšeg ureda u Croatia osiguranju, ministar Josip Aladrović. Nepoštivanje nalaza Državnog inspektorata rada, gubitak dokaznih materijala (testova kandidata s nezakonitih natječaja) tek su dio počinjenih zloupotreba Ivana Serdara kao ravnatelja HZMO.

To sve zna i Marin Piletić jer je pisanim putem o svemu obaviješten od podnositelja prijave, po čijim je prijavama Državni inspektorat rada postupao. Državno odvjetništvo je cjelokupan slučaj preusmjerilo na USKOK gdje se predmetu, čini se gubi svaki trag. Prijave svih ovih teških zloupotreba datiraju iz 2021. godine i nisu riješene do danas', poručuju.

Navode i kako je bivši ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sudjelovao na sastancima EPSCO Vijeća nadležnog za zapošljavanje i socijalnu politiku u Bruxellesu.

'Marin Piletić, potencijalni novi ministar u Vladi Plenković-HDZ-Domovinski pokret podržavao je i suodgovoran je za nezakoniti rad Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Hrvatsku pred Vijećem EU još uvijek predstavlja tehnički ministar Marin Piletić, osoba koja usprkos spoznajama o svemu pa i prvostupanjskim presudama Prekršajnog suda u Zagrebu protiv Mirovinskog i njegovog ravnatelja Ivana Serdara istog podržava i poklanja mu i dalje povjerenje. Hoće li on biti ministar u novoj Vladi Andreja Plenkovića?

Upravo zato je važno da u Europskom parlamentu interese Republike Hrvatske zastupaju osobe koje će imati svijest i odgovornost prokazati tuzemni grijeh struktura i organizirana kršenja obveza koje za Hrvatsku proizlaze iz međunarodnih ugovora i konvencija. Za takvo što Marin Piletić empirijski nema ni odgovornost ni kredibilitet', zaključuju iz Javno dobro. 

Vaša reakcija na temu