Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot JAVNO POZIVANJE NA TERORIZAM Francišković ostaje u Remetincu

JAVNO POZIVANJE NA TERORIZAM Francišković ostaje u Remetincu

Optužnica nije potvrđena te će sud o njoj odlučiti u rujnu

Gotovo četiri sata pedesetak građana prosvjedovalo u znak podrške Marku Franciškoviću, koji je u istražnom zatvoru, ispred Općinskog kaznenog suda u Zagrebu na kojem se odlučivalo o osnovanosti optužbi protiv njega. 

'Marko, Marko', 'Pustite ga van', 'Krivog čovjeka držite u zatvoru', vikali su povremeno prosvjednici koji su imali i transparente. Mirni prosvjed cijelo je vrijeme snimala policija koju su pak snimali neki prosvjednici. Nikakvih incidenata nije bilo, javljaju 24 sata

Optužnica nije potvrđena jer su obrane prigovarale pojedinim prikupljenim dokazima, ističući da je policija prilikom prikupljanja dokaza nezakonito postupala. Koliko se neslužbeno doznaje obranama je sporna pretraga o kojoj je napravljen zapisnik, no taj zapisnik prema tvrdnjama obrane nije u spisu.

Stoga je tužiteljstvo tražilo kraći rok za očitovanje o navodima obrane, pa je odluku o njezinom potvrđivanju ili odbacivanju Optužno  vijeće odgodilo za rujan. Vijeće je odbilo zahtjev za ukidanjem istražnog zatvora Franciškoviću, koji je oko 13 sati, uz ovacije svojih pristaša vraćen u Remetinec u kojem se nalazi kako ne bi mogao ponoviti kazneno djelo. 

Podsjećamo, Francišković, njegova supruga Lana i Natko Kovačević optuženi su za javno pozivanje na terorizam. 

Prema optužnici, Francišković se tereti da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti COVID prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Kovačevića terete da je  28. studenog 2021. s Franciškovićem sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Nadalje, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Iz Remetinca je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Lanu Francišković i Natka Kovačevića na slobodu su pustili uz mjere opreza. Kovačević se mora redovno javljati policiji, a oboje ima zabranjen pristup internetu, pišu 24 sata.

Vaša reakcija na temu