Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jedan od najrazrušenijih gradova u Domovinskom ratu uspješno se predstavio švicarskim investitorima

Jedan od najrazrušenijih gradova u Domovinskom ratu uspješno se predstavio švicarskim investitorima

Izaslanstvo Grada Pakraca prezentiralo je mogućnosti poslovne suradnje

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske. Ovaj zapadnoslavonski grad koji danas broji oko 8 tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325.000 eura. Ratna šteta u gospodarstvu iznosi 64 milijuna eura, u društvenim djelatnostima 18 milijuna eura. Ujedno je izbrojano i 4730 oštećenih i uništenih stambenih objekata u Pakracu.

No, posljednjih godina Pakrac se uspješno oporavlja od svih ratnih stradavanja, a gradska uprava kontinuirano radi i na pronalasku gospodarskih partnera, kako u Lijepoj našoj, tako i izvan nje. Stoga je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca posljednja četiri dana boravila u Švicarskoj, posredstvom Ženskog poduzetničkog centra, u posjetu Ženevi, Bernu i Zürichu kako bi predstavila potencijale ulaganja i ekonomske suradnje u pakračke turističke, poljoprivredne, ali i gospodarske projekte.

Boravkom u Švicarskoj, gradonačelnica Blažević u društvu Morene Fabić-Mičetić, pročelnice za gospodarstvo Grada Poreča, te Sanele Dropulić, direktorice Ženskog poduzetničkog centra, a pod okriljem projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva, u kojemu je Pakrac aktivni sudionik već treću godinu, ostvarene su brojne prezentacije ulagačkog potencijala kao i kvalitetni networking sa švicarskim gospodarstvenicima i investitorima, a radi buduće ekonomske suradnje.

Domaćini izaslanstvima Grada Pakraca, Grada Poreča i Ženskog poduzetničkog centra u gradu Bernu i Zürichu su veleposlanica RH u Švicarskoj Andrea Bekić, uz Zlatka Šešeta, dugogodišnjeg švicarskog poduzetnika hrvatskih korijena i aktivnog člana Ženskog poduzetničkog centra. Izaslanstvo je ugostila u Ženevi Vesna Batistić Kos, hrvatska veleposlanica stalne misije RH pri UN-u i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a ciljem prezentacije pri najuglednijim međunarodnim institucijama projekata Grada Pakraca, Poreča i Ženskog poduzetničkog centra.

- Ovo je najbolji mogući trenutak za vaš posjet i pripremu prezentacija pred međunarodnim institucijama koje imaju sjedište u Ženevi svega što Hrvatska, Pakrac, Poreč i Ženski poduzetnički centra nude za suradnju, jer naša država iduće godine predsjedava Europskom Unijom i trebaju nam sadržaji kojima ćemo pokazati sve naše potencijale. Napose jer iako je sjedište UN-a u New Yorku, gotovo sva logistika i provedbena infrastruktura ove organizacije je u Ženevi, te će nam biti veliko zadovoljstvo promovirati i vaše projekte svjetskoj zajednici koja ovdje djeluje – najavila je hrvatska veleposlanica stalne misije RH pri UN-u i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

A projekata koji dolaze iz zapadne Slavonije za međunarodnu suradnju je doista puno, što je u proteklim danima gradonačelnica Pakraca i sadržajno prezentirala uz brojne kontakte sa zainteresiranim švicarskim gospodarstvenicima i ulagačima. 

- Ovo je bila izuzetna prilika dovesti na švicarsko tržište sve što Pakrac danas ima i može ponuditi ulagačima. Od naše poduzetničke zone koja ima odličnu infrastrukturu i potencijal ekonomskog razvoja u državi, do brojnih ulagačkih oaza u kontinentalni turizam, proizvodnju hrane, drvo-prerađivačku industriju. No, nisam propustila napomenuti pred švicarskim domaćinima koliko Pakrac ima dugu i to dva stoljeća, tradiciju poduzetništva, što je jako važno kada poslujete s gospodarstvenicima kakvi su u Švicarskoj gdje ugled, dugogodišnje uspješno poslovanje i tržišna nazočnost puno znače. Radujem se i činjenici da je Pakrac otvorio mogućnost za prezentacije u Ujedinjenim narodima svog kulturnog, povijesno, te gospodarskog značaja, te mislim da je ovo samo početak velikog projekta suradnje sa Švicarskom i svemu što to tržište može donijeti zapadnoj Slavoniji – ocijenila je svoj posjet Anamarija Blažević.

Vaša reakcija na temu